Szervezetünk hírei


Integrált védelem 2018
2018. április 25. 11:17
Integrált védelem 2018 Ezzel a címmel rendeztek kétnapos közös közszolgálati gyakorlatot a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen április 23-24-én. A Katasztrófavédelmi Intézet hallgatói a korábbi évekhez hasonlóan a mostani gyakorlaton is részt vettek.
Több mint ezer hallgató és oktató részvételével zajlott a Nemzeti Közszolgálati Egyetem immáron hatodik közös közszolgálati gyakorlata. Az „Integrált védelem 2018” címet viselő kétnapos rendezvényen a különböző hivatásrendek képviselői egy kibertámadást modellezve gyakorolták feladataikat: a feltételezés szerint Budapest, Csongrád és Bács-Kiskun megye bizonyos részein egy, az informatikai rendszereket ért támadás következtében megszűnt, illetve kimaradozott az áramszolgáltatás. E helyzet alapján modellezték a törvényalkotási folyamatot, a rendőrség, a honvédség, a katasztrófavédelem együttes alkalmazását, a veszélyhelyzet kihirdetésének előkészítési folyamatát és a bevezetéssel kapcsolatos eljárásokat, a veszélyhelyzet kezelésével összefüggő intézkedéseket. Ilyen például a lakosság és a létfontosságú létesítmények védelme, a különböző diplomáciai feladatok, tárgyalások, az erőszakos cselekmények megjelenése, valamint az álhírek kezelése. A kétnapos program során számos közlést kaptak a hallgatók, akiknek ezeket az információkat a hivatásrendjüknek megfelelően kellett feldolgozniuk és kezelniük. Az első nap a felkészülésről szólt, míg a másodikban már a konkrét kibertámadásra reagáltak.
 
 „Az idei gyakorlat is jól bizonyítja, hogy az egyes hivatásrendeket képviselő egyenruhás és civil hallgatók képesek közösen gondolkodni, feladatokat megoldani. A program során mindenki lehetőséget kapott arra, hogy a különböző vezetési funkciókat gyakorolja” – mondta a programot értékelő tájékoztatón dr. habil Kovács Gábor r. dandártábornok, a gyakorlat vezetője. Az NKE oktatási rektorhelyettese emlékeztetett arra, hogy az egyetemi közös modult immár hat éve zárja a komplex szakmai problémát megoldó közös közszolgálati gyakorlat. A korábbi években egyebek mellett árvíz, illetve szélsőséges időjárás okozta veszélyhelyzetet szimuláltak. Az idén egy nemzetközi workshopot is tartottak a külföldi partnerszervezetek képviselői számára.
 
A gyakorlat egyik fontos eseménye szerint a kibertámadás következtében a Budapest Arénában nagy mennyiségű veszélyes anyag szabadult fel, amely veszélyeztette a kormány és a rendőrség működését, valamint a lakosságot is. „A kormányzat és a rendvédelmi szervek, valamint a mintegy ötvenezer ezer lakos kitelepítése, és az ellátásuk megszervezése során felmerülő feladatokat is végigvették a hallgatók, majd megtörtént a veszélyhelyzet kihirdetése is”– mondta el a tájékoztatón dr. habil. Endrődi István tű. ezredes, a Katasztrófavédelmi Intézet egyetemi docense. A gyakorlat egy részén jelen volt dr. Mógor Judit tű. dandártábornok, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság hatósági főigazgató-helyettese.
 
 Az Államtudományi és Közigazgatási Kar hallgatói a kormányzati, önkormányzati és kormányhivatali munkát modellezték, a honvédtisztjelöltek több gyakorlatrészben is kivették a részüket, például katasztrófavédelmi, rendészeti és missziós feladatok ellátásában, a Rendészettudományi Kar hallgatói és oktatói pedig készenléti rendőrségi és határrendészeti feladatokat láttak el. A Víztudományi Kar első alkalommal vett részt a gyakorlaton, amelyen a hallgatóknak mérnöki módszerrel kellett modellezni a kialakult eseménysorokat és a kapott eredmények alapján hajtották végre a védelmi intézkedéseket. A Nemzetközi és Európai Tanulmányok Kar hallgatói a magyar és néhány EU-tagország külügyi tárcái, valamint a nemzetközi szervezetek működését szimulálták. A gyakorlat sikeres végrehajtását a hivatásrendek képviselői mellett számos szervezet segítette, így a többi között a Budapest Közlekedési Zrt., a MÁV Zrt., a Magyar Vöröskereszt és az Országos Mentőszolgálat.
 
Fotó: NKE KVI és Szilágyi Dénes - NKE

Kapcsolódó képek:
Integrált védelem 2018 Integrált védelem 2018 Integrált védelem 2018
További képek a galériában