Szervezetünk hírei


A magyar fővárosban a CTIF ifjúsági tűzoltói
2018. május 11. 13:17
A magyar fővárosban a CTIF ifjúsági tűzoltói Május 9-12. között Budapesten tartják a Nemzetközi Tűzoltószövetség Ifjúsági Tűzoltó Vezetők Bizottságának 101. ülését és a CTIF Ifjúsági Tűzoltók 14. Szimpóziumát. A találkozón tizenöt ország szakemberei egyebek mellett arra keresik a választ, hogyan lehet minél jobban bevonni a fiatalokat az önkéntesek, azon belül is az önkéntes tűzoltók életébe.
Ausztria, Bulgária, Csehország, Fehéroroszország, Finnország, Franciaország, Horvátország, Lengyelország, Luxemburg, Németország, Olaszország, Oroszország és Szlovénia, valamint a hazai résztvevők szerdán és csütörtökön érkeztek meg, a bizottsági ülés és a szimpózium résztvevői összesen csaknem százan vannak. A munka már tizedikén megkezdődött, akkor tartották az Ifjúsági Tűzoltó Vezetők Bizottságának 101. ülését. Ezen egyebek mellett értékelték a tavalyi, villachi ifjúsági tűzoltó-olimpia történéseit, személyügyi kérdésekben döntöttek, tájékoztatás hangzott el a 2019-es, svájci olimpia előkészületeinek helyzetéről, illetve szó esett arról is, hogyan lehet minél jobban elérni, hogy a fiatal versenyzők egyforma eséllyel és feltételek mellett teljesíthessék a különböző feladatokat.
 
Pénteken a szimpózium plenáris és szekcióülései zajlottak. A plenáris ülést a házigazdák nevében dr. Góra Zoltán tű. vezérőrnagy, országos katasztrófavédelmi főigazgató nyitotta meg. A tábornok köszöntőjében hangsúlyozta, Magyarországon fontos cél a felnövekvő nemzedék oktatása, nevelése, ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy már az 1800-as évek második felében is kivették a diákok a részüket a tűzoltásból. A főigazgató emlékeztetett arra, idehaza már több mint öt éve közösségi szolgálat letöltéséhez kötik az érettségi megszerzését, ennek keretében pedig már több ezer fiatal nyert betekintést a tűzoltók életébe, és reményét fejezte ki, hogy ennek nyomán lesznek majd olyanok, akik e hivatást választják a későbbiekben. Góra Zoltán jó munkát kívánt a szimpóziumhoz, mint mondta, bízik abban, hogy számos új szakmai kapcsolat létesül, mélyül el itt Budapesten, a közös munka pedig hozzájárul a jövő évi, svájci tűzoltó-olimpia sikeréhez is.
 
Ezt követően Jörn-Hendrik Kuinke, az Ifjúsági Tűzoltó Vezetők Bizottságának vezetője köszöntötte a megjelenteket, hangsúlyozva, a találkozón tapasztalatokat, ismereteket akarnak cserélni, hiszen ugyanazt a témát országonként máshogy látják a szakemberek. Kijelentette, fontos, hogy a résztvevő országok ifjúsági delegáltjai is kifejtsék véleményüket, hiszen ők jelentik az önkéntesség jövőjét.
 
Dr. Bérczi László tű. dandártábornok, országos tűzoltósági főfelügyelő, a CTIF Magyar Nemzeti Bizottságának elnöke előadásában bemutatta a hazai tűzvédelem rendszerét, külön kiemelve az őrsprogramot, az önállóan beavatkozó tűzoltó egyesületeket, illetve a lakosságtájékoztatásban alkalmazott eszközöket. Ezek között beszélt a rövidfilmekről, az alkotói pályázatról, a konyha- és adventi tüzekre figyelmeztető bemutatókról, a majálisokon, tűzoltónapokon megjelenő tűzoltókról, a gyermeknapi Nyitott szertárkapu kezdeményezésről, illetve az emlékkonferenciákról. Mindezek mellett a tábornok szót ejtett Magyarországnak a Nemzetközi Tűzoltószövetségben, illetve annak szervezeteiben kifejtett tevékenységéről is.
 
A Magyar Tűzoltó Szövetséget Kelemen Zsolt alelnök mutatta be – előadásában beszélt a kezdetekről, Széchenyi Ödönről, a szövetség tagozatairól, az állami támogatás mértékének alakulásáról, a különféle európai uniós projektekből nyert források felhasználásával már megvalósult és még várható fejlesztésekről.
 
A plenáris rész után szekcióülésekben folytatódott a munka. De még mielőtt négy részre oszlott volna a társaság, forgatókönyvön kívüli esemény is történt: megszólalt a hotel tűzjelzője. A rendezvény résztvevői tették, amit ilyenkor kell: elhagyták az épületet.
 
A négy szekció négy különböző témát dolgozott fel. Az egyikben egy államot kellett „létrehozni”, vagyis kialakítani minden olyan szükséges rendszert, ami szükséges egy ország működéséhez. A másikban azokat a teendőket vették sorra, amelyek egy árvizes helyzetben jelentkeznek. A harmadikban a szakemberek és a fiatalok azt a kérdést járták körül, hogyan lehet még jobban bevonni az önkéntes tevékenységbe az ifjúságot, és hogyan lehet később a résztvevőket a hivatásos pálya felé irányítani. A negyedik szekcióban arra keresték a választ, milyen módszerekkel lehet élénkíteni az ifjúsági tűzoltói életet.
 
A találkozó résztvevői a délután folyamán látogatást tesznek a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság nyolcadik kerületi hivatásos tűzoltóságán, szombaton pedig befejezik a munkát és megtekintik a fővárost.
 
Fotó: Szilcsanov Zoltán tű. százados és Jóri András - BM OKF

Kapcsolódó képek:
A magyar fővárosban a CTIF ifjúsági tűzoltói A magyar fővárosban a CTIF ifjúsági tűzoltói A magyar fővárosban a CTIF ifjúsági tűzoltói
További képek a galériában