Szervezetünk hírei


A HUNOR készen áll a hazai és külföldi bevetésekre
2018. június 20. 15:31
A HUNOR készen áll a hazai és külföldi bevetésekre Az ENSZ INSARAG képességek szinten tartásához szükséges logisztikai felkészülését tartotta meg június 20-án a HUNOR mentőszervezet kijelölt állománya. Az egynapos tréning során egyebek mellett egy összetett feladatokat ellátó tábort kellett kialakítaniuk a csapattagoknak.
Az egynapos felkészülésen a HUNOR állományából ötven ember vett részt. Ők képviselték a mentőszervezetnek azt az öt részterületét, ami a mentőszervezett olajozott és szabályos működéséhez elengedhetetlen, azaz vezetés-irányítási, kutató, mentő, egészségügyi és logisztikai területen dolgozik. A nap folyamán az állomány a mentőszervezet valamennyi felszerelésének, technikai eszközének működőképességét megvizsgálta, ezt követően a résztvevők felállították az ENSZ INSARAG Irányelveknek megfelelő nehéz kapacitású, hetvenhat fős tábort, amelyet a HUNOR az éles bevetések és gyakorlatok során is használ.
 
A felkészülést Jackovics Péter tű. ezredes, a HUNOR parancsnoka nyitotta meg. Az ezredes kiemelte, hogy a sikeres bevetések alapja a rendszeres felkészülés. Ennek része a mentésben alkalmazott felszerelések rendszeresen karbantartása, alkalmazásuk gyakorlása. Mindez azt a célt szolgálja, hogy a HUNOR rövid időn belül bevethető legyen, és eredményesen fel tudja kutatni és kimenteni a földrengés sújtotta területen romok alá szorult sérülteket.  
 
A mentőszervezet a nehéz városi-kutató mentő minősítésének megfelelően egyidejűleg két kárhelyszínen vethető be úgy, hogy tíz napig teljes önellátásra képes.  Az állomány napi 24 órában képes folyamatosan dolgozni, a kutatást nyolc keresőkutyával és műszaki kereső berendezésekkel végzi, alkalmas nagy tömegű tárgy megemelésére, vasbeton és acélszerkezetek vágására, bontására, kötéltechnikai műveletekre, árvízi védekezési munkálatokra, vízi mentésre, veszélyes anyagok kimutatására és osztályozására. A szervezet tagjai képesek arra is, hogy a súlyos sérülteket újraélesszék, életfunkcióikat fenntartsák, és minősítsék a sérülés mértékét.
 
Ezen speciális feladatok miatt különösen fontos, hogy a HUNOR eszközparkja a légi, a vasúti és a közúti szállításra alkalmas állapotban azonnal rendelkezésre álljon arra az esetre, ha a csapat éles riasztást kap.  
 
A nap zárásaként dr. Tóth Ferenc tű. dandártábornok, országos polgári védelmi főfelügyelő tartott szemlét. A tábornok jól felkészült, egységes csapatként jellemezte a HUNOR-t, amely továbbra is készen áll az emberi élet megmentésére itthon, valamint nemzetközi szervezetek felkérésére külföldön, Magyarország hivatalos mentőcsapataként.
 
 
 
Fotó: Endrődi Tamás tűzoltó őrnagy és Kovács Márton

Kapcsolódó képek:
A HUNOR készen áll a hazai és külföldi bevetésekre A HUNOR készen áll a hazai és külföldi bevetésekre A HUNOR készen áll a hazai és külföldi bevetésekre
További képek a galériában