Szervezetünk hírei


Az aratáshoz kötődő tüzek megelőzéséről Keszthelyen
2018. június 21. 15:54
Az aratáshoz kötődő tüzek megelőzéséről Keszthelyen A kora tavaszi időjárás a kalászosok érésének is kedvezett, így a szokásosnál korábban megkezdődött a korai érésű búza, árpa, valamint a repce aratása egyes megyékben. A mezőgazdasági betakarítási munkákkal összefüggő káresetek megelőzése című, június huszonegyedikén, Keszthelyen megtartott országos tűzmegelőzési konferencián több aspektusból is áttekintették a szakemberek az ilyenkor szokásos munkálatok főbb tűzvédelmi vonatkozásait és megelőzésük lehetőségeit.
Továbbra is a legfontosabb közös cél a mezőgazdaság területén keletkező tüzek számának mérséklése – jelentette ki dr. Bérczi László tű. dandártábornok a konferencia megnyitóján. A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság országos tűzoltósági főfelügyelője hangsúlyozta, hogy az elmúlt években csökkent az aratáshoz kapcsolódó tűzesetek száma, míg a betakarításnál használt gépekben nagyjából a korábbi évekhez hasonló számú tűz keletkezett. A katasztrófavédelem szakemberei körülbelül ezer helyszínen hatezer gépet ellenőriztek, hogy azok alkalmasak-e a munkálatokra. Ezt a tudatos megelőzési tevékenységet folytatva – tette hozzá a tábornok – az idén is segítséget nyújtanak a hatósági szakemberek tűzbiztonsági konzultációk keretén belül az aratási időszak megkezdése előtt, amelyeken felhívják az üzemeltetők figyelmét a potenciális veszélyekre.
 
Dr. Harangozó Tamás, az Agrárminisztérium növénygenetikai szakreferense szakmai nyitóbeszédében hasznosnak nevezte a betakarítást megelőző szemléket, ugyanis mint mondta, nemcsak a termény jelent óriási értéket, hanem a betakarítást végző gépek is, ezért biztonságukra nagy hangsúlyt kell fektetni.
 
Házigazdaként Pálinkás Róbert, a Helikon Kastélymúzeum igazgatója Keszthely város polgármestere, Ruzsics Ferenc nevében is köszöntötte a megjelenteket, külön kiemelve, hogy a Balaton-parti város turisztikai nevezetességei mellett mint az agrárképzés egyik központja is ismert.
 
Az előadások sorát Érces Ferenc tűzoltó ezredes, a BM OKF tűzmegelőzési főosztályának vezetője nyitotta meg. A főosztályvezető szólt a mezőgazdaságot érintő tüzek megelőzésének hatósági módszereiről, kiemelve az előzetes konzultációs lehetőségeket és a kirendeltségek által tartott tájékoztatókat. Az ezredes elmondta, hogy a tavalyi évben a lábon álló gabonában keletkezett tüzek nagyobb kiterjedésűek voltak, ami a száraz időjárásnak tudható be. A katasztrófavédelem a mezőgazdaság teljes palettáját ellenőrizte 2017-ben, és erre készül idén is – derült ki az előadásból.
 
Lendvay Miklós, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Zala Megyei Igazgatóságának vezetője a mezőgazdasági tevékenység megyei sajátosságairól tájékoztatta a hallgatóságot, majd sok más mellett a katasztrófavédelemmel való együttműködésről beszélt. Az aratást előkészítő és az azt követő tűzvédelmi feladatokról Angyal Péter tű. alezredes, a keszthelyi katasztrófavédelmi kirendeltség tűzoltósági felügyelője beszélt. Mint mondta, fontos, hogy a betakarításnál használt gépeket folyamatosan ellenőrizzék, így nagyobb eséllyel kerülhetőek el a súrlódásból, elektromos hibából, a tisztítatlanságból és a karbantartás hiányából adódó tűzesetek. Mindezek mellett fokozottan felhívta a figyelmet a tűzvédelmi oktatások megtartására.
 
Szemán Gergely tűzoltó alezredes, a keszthelyi katasztrófavédelmi kirendeltség iparbiztonsági felügyelője a mezőgazdasággal kapcsolatos veszélyesáru-szállítási szabályokról értekezett, majd Nagy Péter tűzoltó alezredes, a ceglédi katasztrófavédelmi kirendeltség vezetője tartotta meg előadását, amelyben a mezőgazdasági gépekben keletkezett tüzek vizsgálatáról tájékoztatta a megjelenteket.
 
A szakmai előadások sorát Speiser Ferenc, az RS kereskedelmi és Szolgáltató Bt. ügyvezetője folytatta, aki a szárítókat érintő tűzvédelmi kérdéseket vette sorra. A betakarítási munkákhoz kapcsolódó úthasználati szabályokra Büki Zoltán, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Zala Megyei Igazgatóságának forgalomtechnikai és kezelő osztályának vezetője hívta fel a figyelmet.
 
A rendezvényt Egri Gyula tű. ezredes, Zala megyei katasztrófavédelmi igazgató zárta. Az igazgató kiemelte, hogy a megyében az elmúlt pár évben viszonylag kevés, a betakarítási munkákkal összefüggő tűzesethez kellett vonulniuk a megye tűzoltóegységeinek, amiben jelentős szerepe van a megelőző hatósági tevékenységnek.
 

Kapcsolódó képek:
Az aratáshoz kötődő tüzek megelőzéséről Keszthelyen Az aratáshoz kötődő tüzek megelőzéséről Keszthelyen Az aratáshoz kötődő tüzek megelőzéséről Keszthelyen
További képek a galériában