Szervezetünk hírei


Magyar mentőkutyások a világ elitjében
2018. szeptember 24. 12:28
Magyar mentőkutyások a világ elitjében Ismét bizonyítottak a hazai mentőkutyások: a szeptember 18-23. között Ljubljanában megrendezett 24. IRO Mentőkutya Világbajnokságon romkutatásban egy második és egy negyedik helyet szereztek meg a Magyarországot képviselő kutyák és vezetőik.
Szlovéniába négy hazai szervezet kutyái és kutyavezetői utaztak: a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóságot Leczki Sarolta és Karma, illetve Erdélyi Judit és Ispán, a Kutyákkal az Életért Alapítványt Gazdagné Novák Mária és Zizi, valamint Dobák László és Pedró, a Pest Megyei Kutató-mentő Szolgálatot Balázs László és Symba, a Mancs a Kézben Mentőkutyás Egyesületet pedig Vida Zsuzsanna és Atlas, valamint Csóka Gabriella és Zoé képviselte.
 
A világbajnokságon három kontinens huszonöt országának hatvan csapata, összesen százharmincnégy versenyző mérte össze tudását romkutatásban, nyomkövetésben, illetve területkutatásban a nemzetközi bírói gárda előtt. A magyar párosok közül hat romkutatásban mérette meg magát, egy team pedig területkutatásban indult.
 
Ahogy azt Pinkóczi Diána, a Mancs a Kézben Mentőkutyás Egyesület vezetője elmondta, a kutyáknak és vezetőiknek a pályamunka során fegyelmező és ügyességi gyakorlatokat kellett megoldaniuk, maximum száz pontért. Egyebek mellett mozgó hordóhídon kellett a kutyának megállnia, áthaladnia, de volt kúszásos feladat is, az úgynevezett létrázásos gyakorlatnál pedig azt bizonyította az állat, mennyire képes nyugodt maradni, ha amin áll, mozog, illetve mennyire tudja koordinálni a testét, különösen a hátsó lábait (ezek fejlett összehangolt mozgatásához ugyanis komoly munka szükséges). Az úgynevezett szabadon követésnél lövések leadásával is nehezítették a versenyzők dolgát, a távolról irányíthatóságot felmérő feladatnál pedig olyan is előfordult, hogy a kutya nem is látta azt a három asztalt, ahová a pályabíró által meghatározott sorrendben, a vezetője utasítására oda kellett mennie és fel kellett ugrania, akkora volt a ljubljanai köd… A romkutatás a feltételezés ismertetésével indult – mondta Pinkóczi Diána, a házigazdák térkép helyett ezúttal egy makettel ábrázolták a kutatásra váró területet. A feltételezés szerint 7,2-es földrengés rázta meg a környéket, házakat döntve össze, de egy beomlott alagútról is szólt a történet, ott autó, teherkocsi és busz is csapdába esett. Legfeljebb harminc percük volt arra, hogy megkeressenek három embert, méghozzá olyan taktika alapján, amelyet a helyzet ismertetésekor a versenyzők felvázoltak a pályabíróknak. Az ítészek egyébként a szokásos szakmai szempontok mellett azt is figyelték, mennyire tartja magát a kutyavezető az elmondott taktikához. A romkutatásért a párosok maximum kétszáz pontot szerezhettek.
 
A 24. IRO Mentőkutyás Világbajnokságon szép magyar siker született: romkutatásban a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság kutyás kereső szolgálatának munkatársa, Leczki Sarolta c. tű. főtörzszászlós és Karma, a malinois 282 ponttal a második helyet szerezte meg, a Mancs a Kézben Mentőkutyás Egyesület párosa, Csóka Gabriella és Zoé (malinois) pedig egyetlen ponttal lemaradva a dobogóról, 278 ponttal a negyedik helyen végzett. Mindkét kutyás team egyben tagja a HUNOR hivatásos mentőszervezetnek is.
 
Leczki Sarolta elmondta, elégedett az eredménnyel, mert bár természetesen mindig nyerni mennek, a végső eredményt számos apróság befolyásolja, sőt, a szerencsének is szerepe van. A főtörzszászlós hozzátette, minthogy Karma még csak három és féléves, „sportkarrierje” most kezdődik – tehát hosszú út áll előttük. Leczki Sarolta beszélt arról is, annak ellenére, hogy Karma még csak egy éve indul vizsgákon és versenyeken, áprilisban első lett a párizsi mentőkutyaversenyen, az elmúlt hónapban pedig egy osztrák bajnokságon végzett másodikként. Karma saját tenyésztés, ahogy a főtörzszászlós elmondta, a kutya nagyapja is az ő szolgálati kutyája volt. A méltó utód a ljubljanai teljesítményért egyébként – egyebek mellett – egy jókora labdát kapott gazdájától.  
 
Fotó: Boštjan Gartnar és Leczki Sarolta c. tű. főtörzszászlós - FKI és Pinkóczi Diána - Mancs a Kézben Mentőkutyás Egyesület

Kapcsolódó képek:
Magyar mentőkutyások a világ elitjében Magyar mentőkutyások a világ elitjében Magyar mentőkutyások a világ elitjében
További képek a galériában