Szervezetünk hírei


Lezuhant egy repülőgép Gyula és Békéscsaba között
2018. november 14. 15:22
Lezuhant egy repülőgép Gyula és Békéscsaba között Mindez természetesen csak egy gyakorlat során történt meg. A feltételezett szituáció szerint ötvenhét emberrel a fedélzetén lezuhant Békéscsabán egy ATR 72 típusú repülőgép. A bajba jutott légi jármű utasainak felkutatására és mentésére a katasztrófavédelem, a rendőrség, a honvédség és a mentőszolgálat egységei indultak.
A gyakorlat elején Fülep Zoltán tűzoltó ezredes, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főosztályvezetője és Haskó György tűzoltó alezredes, a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság mb. igazgatóhelyettese mondta el a legfontosabb tudnivalókat. Elhangzott, hogy a gyakorlat során a bajba jutott légi járművek utáni kutatás, illetve a mentés rendszerét, a társszervek közötti együttműködést, valamint az Országos Légikutató-mentő Rendszer működését ellenőrzik, ami természetesen jó alkalmat teremt a tapasztalatcserére is. Elmondták azt is, hogy a sérülteket ezen a gyakorlaton is a vöröskereszt fiataljai személyesítik meg.
 
A gyakorlat szerint a Temesvárról induló és a Kassai repülőtérre tartó személyszállító gép, összesen ötvenhét emberrel a fedélzetén kezdte meg repülési útvonalát, ám nem sokkal a felszállást követően hajtóműhiba történt. A veszélyhelyzeti leszállásra – a magyar repülésirányítással történt egyeztetést követően – a békéscsabai repteret jelölték ki. A HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat – a magyar légtérben polgári szabályok szerint közlekedő légi járművek biztonságát szolgálva működő cég – jelezte az eseményt az Országos Légi Kutató-mentő Rendszer tagjainak, vagyis a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságnak, illetve a Magyar Honvédség Légi Vezetési és Irányítási Központ Műveletirányításának. Utóbbi riasztotta a Magyar Honvédség Légi Kutató-mentő Készenléti Szolgálat helikopterét, egy MI-17-es típusú gépet, ami Szolnokról indult útnak. A bajba jutott légi jármű pilótája jelentős mennyiségű üzemanyaggal volt kénytelen megkísérelni a leszállást, ennek következtében a repülőgép nem tudta tervszerűen megközelíteni a repteret. Hogy a pilóta elkerülje a túlfutást, úgynevezett átstartolást hajtott végre. A manővert azonban nem sikerült végrehajtania, a repülő a 44-es főúton közlekedő buszba csapódott, majd két személyautót is elsodort. Az ütközés következtében többen is összeroncsolódott járművükbe szorultak, ketten sokkos állapotban, pánikszerűen elhagyták a helyszínt és eltűntek a bozótos, fás területen.
 
A helyszínre elsőként a katasztrófavédelem beavatkozó állománya, valamint a mentőszolgálat szakemberei érkeztek ki, akik azonnal megkezdték a sérültek osztályozását, összegyűjtését és ellátását. A műszaki mentést együttes erővel hajtották végre az orosházi, a mezőkovácsházi, a gyulai és a békéscsabai hivatásos tűzoltók, a már helyszínen lévő erők támogatása érdekében riasztották a békési önkormányzati tűzoltókat is. Az egységek a mentési feladatokat a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett végezték. A forgatókönyv szerint a katasztrófavédelmi mobil labor döntéstámogató szerepet töltött be. A beavatkozók a honvédség szakembereivel együtt vágták ki a roncsok közé szorult embereket, habbal fedték le a veszélyes területet, és az oldalára borult buszból több sérültet emeltek ki. Eközben felszállt a rendőrség helikoptere is, hogy mihamarabb felkutassák a baleset következtében sokkos állapotba került és szétszéledt embereket.
 
A mostanihoz hasonló gyakorlatot az érintett szervekkel közösen évente szervez a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, a legutóbbi ilyen jellegű eseményre Pest megyében került sor.
 
Fotó: Jóri András – BM OKF és Gombos Erik tű. hadnagy – Békés MKI

Kapcsolódó képek:
Lezuhant egy repülőgép Gyula és Békéscsaba között Lezuhant egy repülőgép Gyula és Békéscsaba között Lezuhant egy repülőgép Gyula és Békéscsaba között
További képek a galériában