Szervezetünk hírei


Két napon át a veszélyes áruk vasúti szállítását ellenőrizték
2018. november 15. 12:46
Két napon át a veszélyes áruk vasúti szállítását ellenőrizték DISASTER 2018 RID II. néven kétnapos vasúti (RID) ellenőrzéssorozat zajlott le november 13-14-én a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Hatósági Főigazgató-helyettesi Szervezet Veszélyes Szállítmányok Főosztály koordinálása mellett a katasztrófavédelem, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szakembereinek részvételével.
A művelet célja és feladata az illegális nemzetközi és belföldi veszélyes szállítmányok felderítése, a rejtett vagy szabálytalan veszélyesáru-szállítás, valamint a jövedéki szabálytalanságok feltárása, mindezek révén a vasúti közlekedésbiztonság erősítése volt.
 
Az ellenőrzéseket hat előre kijelölt, úgynevezett műveleti megye területén hajtották végre. Az ellenőrök összesen tizenhét vasúti helyszínen vizsgálódtak, valamint – a megelőzési tevékenység hatékonyságának javítása érdekében – egy-egy katasztrófavédelmi ellenőri csoport telephelyeken is tartott ellenőrzéseket. Az akcióban a katasztrófavédelem száznégy munkatársa vett részt.
 
A szakemberek a két nap alatt összesen 2073 vasúti járművet vettek górcső alá, közülük 988 szállított a RID hatálya alá tartozó veszélyes árut. Tizenkilenc vasúti kocsi esetében tártak fel egy vagy több szabálytalanságot. Az ellenőrzött vasúti járművek összesen csaknem 34 és fél millió kilogramm és 770 ezer liter veszélyes árut szállítottak. Ez a nagy mennyiség is mutatja, mennyire fontos a szabálytalanságok kiszűrése, mielőbbi kiküszöbölése, hiszen a megszüntetésükkel biztonságosabbá válik a vasúti közlekedés.
 
Az ellenőrzések során feltárt szabálytalanságok alacsony száma igazolja: az ilyen, évről-évre ismétlődő akciók nagymértékben hozzájárulnak ahhoz, hogy a veszélyes áruk szállításában résztvevő vasúti társaságok folyamatosan fejlesztik szállítási módszereiket és egyre bővül a jogszabálykövető magatartást tanúsítók köre.
 
 
Fotó: Csordás Mihály tű. törzszászlós - Szabolcs-Szatmár-Bereg MKI

Kapcsolódó képek:
Két napon át a veszélyes áruk vasúti szállítását ellenőrizték Két napon át a veszélyes áruk vasúti szállítását ellenőrizték Két napon át a veszélyes áruk vasúti szállítását ellenőrizték
További képek a galériában