Szervezetünk hírei


Háromnapos kötéltechnikai továbbképzésen a HUNOR
2018. november 30. 12:50
Háromnapos kötéltechnikai továbbképzésen a HUNOR Az ENSZ INSARAG irányelvek szerint nehéz kategóriájúként minősített hazai kutató-mentő szervezet, a HUNOR háromnapos továbbképzést tartott a kötéltechnikai mentéssel foglalkozó egységének. A november utolsó hetében megrendezett tréningen a tűzoltók az új felszerelések használatát gyakorolták, és felfrissítették a biztonsági intézkedésekkel kapcsolatos ismereteiket.
A HUNOR a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság központi mentőszervezete, ami speciális felkészültségének köszönhetően képes arra, hogy földrengés sújtotta városi környezetben – az ENSZ INSARAG irányelv szerint – akár tíz napig, egyszerre két kárterületen folyamatosan dolgozzon, kimentse a bajbajutottakat romos épületekből, és kötéltechnikai eszközökkel mentőhordágyon, akár három emelet magasból is biztonságosan lehozza a sérülteket.
 
A budapesti továbbképzés célja kettős volt, egyrészt az új kötéltechnikai felszerelések használatára történő felkészítés, másrészt a magasból végzett mentések biztonsági rendszabályainak felfrissítése. A továbbképzésen az országból kilenc HUNOR-tag vett részt, ők már több nemzetközi gyakorlaton és éles bevetésen is ott voltak kötéltechnikai szakértőként.
 
A tűzoltók áttekintették a kötéltechnikai felszerelések szakítószilárdságának és terhelhetőségének elméletét éppúgy, mint a kötélpályák kikötési pontjaival (standok) kapcsolatos ismereteket. A GEK Kiképző és Raktárbázisán a HUNOR-tagok gyakorlás keretében vizsgálták a kötélpályák mint húzórendszerek terhelési határértékeit. A továbbképzés során szó esett a feszített kötélpálya háromirányú mozgatásáról, ami igen gyakori éles mentések során. Ezt követően a mentőhordágyak mozgatásáról, azok falsíkon, épület kiszögellésén, ablakperemen történő átemelésének módjairól esett szó.
 
A BM OKF országos polgári védelmi főfelügyelőség szakmai koordinációjával a HUNOR a jövőben legalább negyedévente tart kötéltechnikai továbbképzést annak érdekében, hogy a beavatkozó állomány naprakész szakmai tudással rendelkezzen az új eszközök használatáról és a modern mentési módszerekről.
 
A háromnapos felkészítést a HUNOR egyik olyan tagja vezette, aki rendelkezik a legmagasabb nemzetközi kötéltechnikai oktatói (IRATA 3) képzettséggel. Az IRATA képzési rendszert a brit Iparialpin-tevékenységek Kereskedelmi Szövetsége hozta létre az ipari környezetben, magasban végzett kötéltechnikai tevékenység fejlesztése céljából. A négyszáz tagszervezettel rendelkező szövetségbe világszerte százezer kiképzett szakember tartozik.
Fotó: HUNOR Hivatásos mentőszervezet

Kapcsolódó képek:
Háromnapos kötéltechnikai továbbképzésen a HUNOR Háromnapos kötéltechnikai továbbképzésen a HUNOR Háromnapos kötéltechnikai továbbképzésen a HUNOR
További képek a galériában