Szervezetünk hírei


Uniós egyeztetések két témában is
2018. december 01. 13:15
Uniós egyeztetések két témában is Az Európai Polgári Védelmi és Humanitárius Segítségnyújtási Műveletek Főigazgatósága (DG ECHO) két egyeztetést is szervezett november végére: huszonkilencedikén a korai riasztó rendszerek (EWS), harmincadikán pedig az erdőtüzek tapasztalatai kerültek napirendre.
A korai riasztó rendszerekkel kapcsolatos egyeztetésen összesen tizenhárom ország harmincegy képviselője vett részt a DG ECHO-tól, az Egyesített Kutatóközponttól (JRC), az Európai-mediterrán Szeizmológiai Központtól (EMSC), valamint az Arisztotelész-Európai Természeti Veszélyek Tudományos Partnersége (ENHSP) projekttől. Az erdőtüzek tapasztalatairól szóló egyeztetésen huszonhárom ország harmincnyolc résztvevője volt jelen. Az egyeztetések célja az volt, hogy növeljék az állampolgárok biztonságát szolgáló (előrejelző, riasztó- és beavatkozó) rendszerek hatékonyságát, illetve hogy a résztvevők megosszák egymással tapasztalataikat, ezzel is hozzájárulva más országok és a DG ECHO fejlődéséhez.
 
A korai riasztó rendszerekről szóló egyeztetés egyik témája egy cunamielőrejelző-rendszer európai kifejlesztésének lehetősége volt, ennek apropóját egy szeptemberi, ázsiai esemény adta. Bemutattak továbbá egy mobil alkalmazást is, ami a földrengések jelzésére szolgál: az applikáció használatával a felhasználók is jelezhetik, ha földrengést észlelnek.
 
Az Európai Unió a tudományos kutatásokat is igyekszik az eseményekre való hatékonyabb reagálás szolgálatába állítani: az Arisztotelész projekt célja, hogy három órán belül egy tudományos alapokon nyugvó gyorsjelentés készüljön az európai Veszélyhelyzet-kezelési Koordinációs Központ (ERCC) – és ezáltal az érintett tagállamok – részére, hozzájárulva ezzel a hatékonyabb döntéshozatalhoz. A korai riasztó rendszerekről szóló egyeztetés további részében már működő rendszerek fejlesztését mutatták be, így például a globális riasztórendszert (GDACS), az erdőtűz-előrejelző és -információs rendszert (EFFIS), az árvizeket előrejelző rendszert (EFAS) és az aszály előrejelző rendszert (EDAS).
 
Az erdőtüzek tapasztalatairól szóló egyeztetésen a DG ECHO munkatársai, a tűzeseteknek 2018-ban leginkább kitett országok – Svédország, Lettország és az Egyesült Királyság –, valamint Portugália képviselői tartottak előadást. A DG ECHO delegáltjai kiemelték a klímaváltozás erdőtüzekre gyakorolt eddigi és várható hatásait, bemutatták az EU Polgári Védelmi Mechanizmusának idei aktiválásait, hangsúlyozták a gyakorlatok fontosságát, az erdőtüzek megelőzésével és a felkészüléssel kapcsolatos beruházásokat, a pályázati lehetőségeket, valamint a folyamatban lévő hosszabb távú együttműködéseket.
 
Az előadások alapján a DG ECHO munkatársai azt a következtetést vonták le, hogy a tűzoltási képességek növelése mellett a megelőzésre és a felkészülésre is sokkal nagyobb figyelmet és több forrást kell biztosítani.
 
 
 
Fotó: Barta-Vámos László tűzoltó őrnagy

Kapcsolódó képek:
Uniós egyeztetések két témában is Uniós egyeztetések két témában is Uniós egyeztetések két témában is