Szervezetünk hírei


Nyolcvanéves jubileumát ünnepelte a Katasztrófavédelem Központi Zenekara
2018. december 15. 10:41
Nyolcvanéves jubileumát ünnepelte a Katasztrófavédelem Központi Zenekara Nagyszabású koncerttel ünnepelte fennállásának nyolcvanadik évfordulóját december 14-én, a Duna Palota színháztermében a Katasztrófavédelem Központi Zenekara. Vivaldi és Lehár örökbecsű művei mellett Beatles-egyveleg képviselte a könnyű műfajt, az átdolgozott filmzenék pedig cseppnyi humorral fűszerezték a sokoldalú zenekar jubileumi délutánját.
Magyarországon 1938-ban alakult meg az első hivatásos tűzoltózenekar, a Fővárosi Tűzoltóság Zenekara, a mai Katasztrófavédelem Központi Zenekara elődje. Sajnos a második világháború a zenekar tagságát is megtizedelte, de a lelkes csapat 1946-ban újjáalakult. 1948-ban aztán létrejött az Állami Tűzoltóság Központi Zenekara, amihez tűzoltóénekkart is társítottak. A hatvanas évekre lecsökkent a létszám, és új neve új identitást is adott a zenekarnak: Tinódi Együttesként működött, működési palettája teljesen leszűkült. 1992-ben Pajzs Gábor tűzoltó alezredes, karmestert kérték fel a zenekar élére – olvasható az együttes honlapján található bemutatkozásban. A zenekar az új karmester vezetésével valósággal kivirágzott: repertoárjukba show-elemek is helyet kaptak, hagyományos és kortárs zeneműveket is játszottak.
 
A december 14-i, nyolcvanéves jubileumot „vezénylő” karmester, Dóra László tűzoltó alezredes 2002 óta áll a zenekar élén. A manapság is nagyon népszerű zenekar fellépéseinek méltó helyszíne egyebek között a Halászbástya, a Városliget vagy a Budai Vár, és a repertoárban a magyar klasszikusok mellett továbbra is ott vannak a kortársak. Sikereik az országhatárokon is átívelnek, hiszen az elmúlt évtizedben több ízben szerepeltek Németországban, Szlovákiában, Belgiumban, Svájcban és Görögországban is.
 
A Duna Palotában megtartott koncert Jacob de Haan: La Storia című művével kezdődött, őt, mások mellett, Vivaldi, majd Ofburg követte, az első blokkot id. Johann Strauss Radetzky indulója zárta. A koncert második része Lehár Ferenccel indult és Desmond Child zárta, közben egy kis Beatles-egyveleg is felcsendült.
 
A rendezvény ünnepi állófogadással ért véget, ahol dr. Góra Zoltán tűzoltó vezérőrnagy, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója köszöntötte a jubilálókat. A főigazgató méltatta a zenekar elmúlt nyolc évtizedét és azt a sokoldalúságot, amit az eltelt időszakban folyamatosan képviseltek. Ennek megkoronázása volt a születésnapi este a hangversennyel, amelyben a zenekar minden műfajban megcsillogtatta profizmusát. És ahogy az egy jeles születésnapon illik, a meglepetés ezúttal sem maradt el: a főigazgató elárulta, hogy az ünnepi hangversenyről CD-felvétel készül. Végezetül a zenekar ünnepi tortát is kapott.

Kapcsolódó képek:
Nyolcvanéves jubileumát ünnepelte a Katasztrófavédelem Központi Zenekara Nyolcvanéves jubileumát ünnepelte a Katasztrófavédelem Központi Zenekara Nyolcvanéves jubileumát ünnepelte a Katasztrófavédelem Központi Zenekara
További képek a galériában