Szervezetünk hírei


Tömegkarambol az autópályán
2018. december 28. 10:41
Tömegkarambol az autópályán Hét jármű ütközött össze csütörtökön, az M7-es autópályán, Törökbálintnál. A balesetben hárman sérültek meg. Kigyulladt paplan, tűzhelyen felejtett étel és egy adventi koszorú tüze is gondot okozott néhány lakásban tegnap, Pécsett egy elhunyt személyt találtak a tűzoltók egy lakásban.
Tegnap összesen 158 segélyhívás érkezett a katasztrófavédelem műveletirányítási központjaiba. A 39 tűzesetet és a 68 műszaki mentést összesen 165 hivatásos, 13 önkormányzati és 2 létesítményi tűzoltóság, valamint 15 önkéntes tűzoltó egyesület kezelte.
 
Hét személyautó, egy kisbusz és egy menetrend szerint közlekedő autóbusz ütközött össze csütörtökön reggel az M7-es autópálya 13-as kilométerénél, Törökbálint közelében. Az összetört autók forgalmi akadályt okoztak. A törökbálinti tűzoltók áramtalanították és átvizsgálták a járműveket, majd biztosították a helyszínt. A balesetben három ember szenvedett könnyebb sérüléseket. A műszaki mentés ideje alatt az autópálya érintett szakaszát lezárták, a forgalmat elterelték.
 
Mintegy száz méteren belül több autó is összeütközött az M3-as autópálya 70-es kilométerszelvényénél, Atkár térségében, tegnap délután. A gyöngyösi és a hatvani tűzoltók végezték a műszaki mentést, egy embert feszítő-vágó segítségével emeltek ki a roncsok közül. A balesetben három ember sérült meg, egyiküket mentőhelikopter szállította kórházba.
 
Lesodródott az útról és buszmegállónak csapódott, ezt követően drótkerítésnek ütközött és egy családi ház udvarán lévő farakásnak és garázsnak csapódva állt meg pénteken hajnalban Sárváron egy autó, a Celli úton. A balesetben ketten sérültek meg, őket a mentők kórházba szállították. A sárvári tűzoltók áramtalanították, majd kivontatták a személyautót az udvarról.
 
Árokba sodródott és felborult egy személygépkocsi tegnap este Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, a Szuhogy és Szendrő közötti úton. A szendrői tűzoltók két sérültet kiemeltek a járműből és átadták őket a mentőknek, valamint áramtalanították az autót.
 
Lesodródott az útról és fának ütközött egy személyautó tegnap napközben Székesfehérvár-Kisfalud és Pákozd között. A jármű vezetője súlyosan megsérült a baleset során, utasa nem volt. Az ütközés következtében a fa kidőlt, ágai akadályozták a forgalmat. A székesfehérvári tűzoltók áramtalanították a személyautót és eltávolították a veszélyt jelentő faágakat.
 
Két személygépkocsi ütközött tegnap késő délután Lentiben a Harangláb úton. A lenti tűzoltók áramtalanították a járműveket és kihúzták az árokba csapódott gépkocsit. A műszaki mentés ideje alatt teljes útzár volt. Személyi sérülés nem történt.
 
Tűzhelyen hagyott étel miatt áramlott füst egy pécsi, Komlói úti lakásból. A város hivatásos tűzoltói felderítés közben egy elhunytat találtak.
 
Paplan kapott lángra tegnap a késő esti órákban, egy családi ház nappalijában Tégláson, a Pacsirta utcában. A tűz a környező berendezési tárgyakra is átterjedt, így az egész helyiség kiégett. A tulajdonos még a hajdúböszörményi tűzoltók kiérkezése előtt eloltotta a lángokat, a tűzoltók pedig az utómunkálatokat végezték el. Az ingatlan tulajdonosát a mentőszolgálat kórházba szállította.
 
Egy családi ház konyhájában keletkezett tűzhöz riasztották a fővárosi tűzoltókat csütörtökön, kora délután Budapest tizenhetedik kerületébe, az Óvónő utcába. A konyhában keletkezett lángok agy lakossági gázpalackot is felhevítettek, az abból kiáramló gáz is begyulladt. A rajok kiérkezése előtt a lakók a lángokat egy porral oltó készülékkel megfékezték, a tűzoltók lehűtötték a felmelegedett palackot, majd az udvaron, biztonságos körülmények között kiürítették. A tűzeset kapcsán személyi sérülés nem történt.
 
Lángra kapott egy adventi koszorú csütörtök délután Mosonmagyaróváron, a Szálé János utcában, egy családi ház egyik szobájában. A tűz következtében az asztal és az alatta lévő szőnyeg károsodott. A mosonmagyaróvári tűzoltók kiérkezésére a lakók egy vödör vízzel eloltották a lángokat. A tűzeset során nem sérült meg senki.
 
Kigyulladt egy faház Velencén, az Ady utcában. A riasztást követően a pusztaszabolcsi és a székesfehérvári laktanyákból indultak el tűzoltók, akik három oldalról oltották a teljes terjedelmében égő épületet. A gyors beavatkozásnak köszönhetően a tűz nem terjedt át a szomszédos telken lévő ingatlanra és személyautóra. A tűzeset következtében személyi sérülés nem történt.
 
Kigyulladt egy melléképület, valamint egy ötven négyzetméteres lakott garázs csütörtökön éjjel Maglódon, a Bata Ferenc utcában. A tűzoltók kiérkezésekor a melléképület már teljes egészében égett, személyi sérülés nem történt. A monori hivatásos és a gyömrői önkéntes tűzoltók oltották el a lángokat, majd átvizsgálták az épületeket.
 
Kigyulladt és teljes egészében égett egy ötven négyzetméteres kerti pavilon csütörtökön délelőtt Pusztazámorban, a Petőfi Sándor utcában. A tűzoltók kiérkezésekor a tűz már átterjedt a családi ház tetőszerkezetére is, személyi sérülés nem történt. Az érdi tűzoltók oltották el a lángokat, és akadályozták meg a tűz továbbterjedését.
 
A tűzvédelmi hatósági tevékenység keretében a szakemberek csütörtökön harminchét felügyeleti ellenőrzést tartottak, ezek során öt szabálytalanságot találtak. Az ellenőrök három hatósági felhívást és négy kötelezést adtak ki, illetve kiszabtak bírságot is.
 
A katasztrófavédelem iparbiztonsági szakemberei csütörtökön két veszélyes üzemben tartottak hatósági ellenőrzést, egyik esetben sem találtak szabálytalanságot.
 
Tegnap közúton tizenhét járművet ellenőriztek, kettő tartozott az ADR (veszélyes áruk közúti szállításának szabályai) hatálya alá, a szakemberek nem találtak szabálytalanságot. Tegnap százhatvanegy vasúti járművet ellenőriztek a szakemberek, harminchat tartozott a RID (veszélyes áruk vasúti szállításának szabályai) hatálya alá, a vizsgálatok négy esetben tártak fel problémát, mind helyszíni intézkedést vont maga után. A katasztrófavédelem csütörtökön két vízi járművet ellenőrzött, egyik sem tartozott az ADN (veszélyes áruk vízi úton történő szállításának szabályai) hatálya alá, minden rendben volt.
 
Fotó: Törökbálint őrs

Kapcsolódó képek:
Tömegkarambol az autópályán