Szervezetünk hírei


„Sikeres volt a szervezet egész évi tevékenysége.”
2019. február 13. 17:57
„Sikeres volt a szervezet egész évi tevékenysége.” Így fogalmazott a Belügyminisztérium közbiztonsági főigazgatója a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság február 13-án megtartott évértékelő, feladatszabó állománygyűlésén. Papp Károly r. altábornagy értékelő beszédében egyebek mellett a belügyminiszter elismerését tolmácsolta a teljes állománynak a 2018-as áldozatos, sokszor sok lemondást követelő, feszes szolgálatellátásért.
A rendezvényen részt vettek a társ- és együttműködő szervezetek, szakmai és érdekvédelmi szövetségek vezetői, képviselői, a BM OKF vezetése, a megyei katasztrófavédelmi igazgatók, az oktatási intézmények igazgatói, a kirendeltségvezetők és a tűzoltóparancsnokok.

Az évértékelő első részében dr. Góra Zoltán tű. vezérőrnagy, országos katasztrófavédelmi főigazgató tekintette át a szervezet tavalyi tevékenységét. A tábornok előadása elején felidézte a 2018-as esztendőre kitűzött célokat, így az önkéntes tűzoltó egyesületek és önkéntes mentőszervezetek tevékenységének további erősítését, az őrsprogram folytatását, az Országos Tűzvédelmi Szabályzat finomhangolását, a pályázati források hatékony felhasználását, a beavatkozó állomány védőfelszereléssel, technikai eszközökkel történő ellátását, továbbképzésének fejlesztését, illetve a katasztrófavédelem megelőzést célzó kommunikációjának erősítését. 
 
Mindezek után a főigazgató statisztikai adatokat, tendenciákat is felvonultató szóbeli kiegészítésében részletesen sorra vette az egyes szakterületek eredményeit. Egyebek mellett elhangzott, 2018-ban az azt megelőző évhez képest csaknem tízezerrel kevesebb, 68 ezer 337 esetben vonultak a tűzoltók, hogy a vízügyi és vízvédelmi hatósági, szakhatósági eljárások száma országosan meghaladta a 27 ezret, de a tábornok beszélt az önkéntes tűzoltók és mentőszervezetek tevékenységéről, a két központi rendeltetésű mentőcsapat nemzetközi szerepvállalásáról, a hazai tűzoltógépjármű-gyártásról, a települések és az ország egészének katasztrófakockázat-értékeléséről, a rendszerbe állított tűzoltógépjárművekről, különleges szerekről is. Góra Zoltán részletesen ismertette a képzési tevékenység alakulását, szólt az országos gyakorlatokról, a katasztrófavédelem nemzetközi kapcsolatairól, illetve a hivatali, az ellenőrzési és a kommunikációs tevékenységről.
 
Tájékoztatója végén a tábornok a katasztrófavédelem valamennyi együttműködő partnerének megköszönte a közös tevékenységet, a Belügyminisztériumnak a támogatást, és a jelenlévő parancsnokokon keresztül a teljes személyi állománynak az elvégzett munkát.
 
A BM OKF vezetője után Papp Károly r. altábornagy, közbiztonsági főigazgató értékelte a katasztrófavédelem elmúlt évét. Beszédét azzal kezdte, hogy ha egy mondatban kellene összefoglalni 2018-at, akkor az úgy szólna, hogy a Belügyminisztérium sikeres évet zárt, úgy a rendvédelmi szervek, mint a civil igazgatás területét nézve. „Gratulálok a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tavalyi évi tevékenységéhez, eredményeihez, nagyban hozzájárultak a Belügyminisztérium sikeréhez” – fogalmazott a főigazgató.
 
A szervezet vezetését, irányítását a higgadtság, a nyugalom, ugyanakkor a gyors, pontos, precíz reagálás jellemezte a 2018-as évben – mondta Papp Károly. Mindig és mindenkor lehetett számítani a katasztrófavédelem személyi állományára, a szervezetre. A katasztrófavédelem központi és területi szinten is jól irányított, jól koordinált, a döntések helyes helyzetértékelést követően születtek meg, a vezetők következetesen ellenőriztek és kértek számon. Ahhoz, hogy az országban megfelelő közbiztonsági viszonyok vannak, a saját szakmai sávjában a hivatásos katasztrófavédelem tavaly is nagyon komolyan hozzájárult – hangsúlyozta az altábornagy.
 
Értékelőjében a közbiztonsági főigazgató számos témát érintett, a többi között a veszélyesáru-szállítás ellenőrzését és a katasztrófavédelem pályázati tevékenységét. Kijelentette, továbbra is kiemelt cél az önkéntes tűzoltó egyesületek szerepvállalásának erősítése, a fejlesztés, amelyhez ahogy 2018-ban is, az idén is biztosított a költségvetési támogatás. Az év közben jelentkező, speciális feladatokról szólva példaértékűnek nevezte azt, ahogy a BM OKF, valamint a Pest és a Nógrád megyei katasztrófavédelem a hulladékszállításban kialakult helyzetet kezelte.
 
„Én azt gondolom, hogy sikeres volt a szervezet egész évi tevékenysége” – fogalmazott Papp Károly. A jelenlévőktől azt kérte, hogy továbbra is fegyelmezett, feszes legyen a szervezet irányítása, folytatódjék az őrsprogram, javuljanak tovább a beavatkozó személyi állomány munkafeltételei, történjen meg a védőfelszerelések, technikai eszközök és járművek további fejlesztése. Végezetül Papp Károly arra hívta fel a figyelmet, hogy a rendvédelem valamennyi területén, így a katasztrófavédelemnél is fontos feladatot jelent a személyi állománnyal való törődés.
 
Az értékeléseket követően Papp Károly és Góra Zoltán miniszteri elismeréseket adott át a január 23-i, budapesti, Markusovszky téri kollégiumban keletkezett tűznél kiemelkedő munkát végzett kollégáknak. Gazdára találtak azok a főigazgatói elismerések is, amelyeket a szakmai feladatok végrehajtásában nyújtott kiemelkedő teljesítményért ítélnek oda különböző kategóriában az év tisztjeinek és tiszthelyetteseinek, az év hivatásos tűzoltó-parancsnokságának, katasztrófavédelmi őrsének, valamint az év önkéntes tűzoltó egyesületének és önkéntes mentőszervezetének.
 
A rendezvényt követő fogadáson a közbiztonsági főigazgató mondott pohárköszöntőt. Papp Károly ez alkalommal is gratulált az elért eredményekhez, és emlékeztetett arra, a legnagyobb érték az ember, köztük azok a kollégák, akik most is szolgálatban vannak.
 

Kapcsolódó képek:
További képek a galériában
Letölthető dokumentum(ok):