Szervezetünk hírei


Ünnepség a Katasztrófavédelmi Oktatási Központban
2019. február 15. 14:28
Ünnepség a Katasztrófavédelmi Oktatási Központban A katasztrófavédelem tisztjelöltjei és a tűzoltószakképzésben végzettek ünnepélyes kibocsátóját tartották február 15-én a Katasztrófavédelmi Oktatási Központban. A rendezvényen százhatvankilenc leendő tűzoltó és tíz tisztjelölt tett fogadalmat.
A kibocsátón jelen volt Papp Károly rendőr altábornagy, a Belügyminisztérium közbiztonsági főigazgatója, valamint a katasztrófavédelem országos és megyei vezetői és az oktatási intézmények képviselői.
 
A Himnusz elhangzását követően először a hallgatók fogadalmat tettek, amelynek szövegét Kiss M. Viktor tűzoltó őrmester olvasta elő. Az eskütételt követően átnyújtotta a társai által aláírt dokumentumot a közbiztonsági főigazgatónak.
 
A rendezvényen Papp Károly mondott ünnepi köszöntőt. Az altábornagy emlékeztetett arra, hogy az elmúlt esztendő a katasztrófavédelem számára is új feladatokat hozott, amelyek végrehajtásához stabil, jól képzett, elkötelezett, megfelelő reagálóképességgel rendelkező személyi állomány szükséges. Ahhoz pedig, hogy a megfelelő kollégák rendelkezésre álljanak, megfelelő képzési rendszer kell, ami létre is jött – közép és felső szinten egyaránt. Beszédében a közbiztonsági főigazgató egyaránt szólt a most fogadalmat tett tűzoltókhoz és a vezetőkhöz. Hangsúlyozta, mindig időt kell szakítani a beosztottakra, gondjaikra, problémáik megoldására. Az újoncok számára Papp Károly számos útravalót fogalmazott meg: „Az úton, amelyen most elindulnak, nem lesznek egyedül: társaik vannak, és önökön múlik, hogy a társaik bajtársaikká váljanak. A tűzoltói szolgálat csapatmunka. Legyenek aktív, kezdeményező, önfeláldozó csapattagok. Az önök munkája szolgálat, szolgálatellátásuk során mindig legyenek alaposak, körültekintőek. Tartsák be esküjük minden betűjét, és annak szellemét. Fejlesszék tudásukat, bővítsék ismereteiket, szerezzék meg a gyakorlati tapasztalatokat.” Mindezek mellett a tábornok azt várja a hallgatóktól, hogy a szakmát értő és tudó tűzoltóvá váljanak, olyanokká, akik nemcsak megtartják a tűzoltói hivatás társadalmi elismertségét, hanem erősítik is azt. A főigazgató beszédében köszönetet mondott a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem oktatóinak a hallgatók felkészítésében végzett munkájukért, és külön kiemelte a családok szerepvállalását, amelyek stabil hátországként biztosították a kollégák nyugodt felkészülését.
 
A hallgatók nevében Elek Máté tűzoltó őrmester mondott válaszbeszédet. Mint fogalmazott, számos kisfiú álmodik arról, hogy tűzoltó lesz, ha megnő, akik pedig ma itt állnak, valóra is váltották ezt a gyermekkori álmot. Az őrmester emlékeztetett arra, milyen volt, amikor öt hónappal ezelőtt megkezdték tanulmányaikat az ország különböző szakgimnáziumaiban, hogy aztán az alapok elsajátítását követően a Katasztrófavédelmi Oktatási Központban megtanuljanak mindent, ami a biztonságos, szabályszerű tűzoltói munkához szükséges. Elek Máté – mielőtt köszönetet mondott volna minden támogatásért az intézmény oktatóinak, illetve a családtagoknak – hangsúlyozta, az iskolai vizsgákon túl vannak, mostantól valódi káreseteknél kell vizsgázniuk, valódi tragédiákkal találkoznak, valódi segítséget kell nyújtaniuk a bajba jutott állampolgároknak.
 
A hallgatói válaszbeszédet követően Papp Károly és dr. Góra Zoltán tűzoltó vezérőrnagy, országos katasztrófavédelmi főigazgató elismeréseket adott át. A BM OKF főigazgatója a tűzoltó II. szakképzésben nyújtott tanulmányi eredménye és közösségi munkája elismeréseként tárgyjutalomban részesítette Gresó Máté tűzoltó őrmestert, Lévai György Ádám tűzoltó őrmestert, Balogh Sándor tűzoltó őrmestert, Ignácz Péter tűzoltó őrmestert, valamint Mézer Zoltán tűzoltó törzsőrmestert.
 
A Szózat hangjaival záródó ünnepség után tartott fogadáson az országos katasztrófavédelmi főigazgató mondott pohárköszöntőt. Góra Zoltán elsősorban gratulált valamennyi, most esküt tett tűzoltóknak, külön kiemelve a kiváló teljesítményt nyújtó hallgatóknak. Emlékeztetett arra, hogy tavaly kétszáznegyvenkilenc kolléga kezdte meg a szolgálatot a hivatásos tűzoltóságokon, most százhatvankilencen tettek esküt, és a hónap elején újabb kilencvenkilenc leendő tűzoltó kezdte meg tanulmányait valamelyik rendészeti szakgimnáziumban.
 
Fotó: Jóri András – BM OKF

Kapcsolódó képek:
Ünnepség a Katasztrófavédelmi Oktatási Központban Ünnepség a Katasztrófavédelmi Oktatási Központban Ünnepség a Katasztrófavédelmi Oktatási Központban
További képek a galériában