Szervezetünk hírei


Önkéntes tűzoltóságokról nemzetközi szinten
2019. április 15. 11:49
Önkéntes tűzoltóságokról nemzetközi szinten Az önkéntes tűzoltóságok európai helyzetével kapcsolatban szervezett szakmai fórumot a holland IFV, azaz a Fizikai Biztonság Intézet. Az intézet egyebek között a katasztrófahelyzetekben történő segítségnyújtással vagy a polgári krízishelyzetekkel foglalkozik, a fórum az első lépcsőt jelentette egy olyan tanulmány elkészítéséhez, amely az önkéntes tűzoltóságok európai helyzetét méri fel.
A fórumon tizenöt ország képviselője vett részt, Magyarországot a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság nemzetközi főosztályának munkatársa, Szilcsanov Zoltán tű. őrnagy képviselte. A találkozón szó volt egyebek között az egyes országok önkéntes tűzoltóságainak működéséről, a toborzási módszerekről, az önkéntes tűzoltók munkavállalói státuszát érintő kedvezményekről, illetve azokról a szociális, képzési, szervezési és egyéb problémákról, amelyek nem kímélik az önkéntességet sem.
 
Mint elhangzott, Európában az önkéntes tűzoltók toborzása a tapasztalatok szerint elsősorban szociális kérdés, az önkénteseket a kistelepülésekről nehezebb toborozni, mint a városokból, általános jelenség a kontinensen, hogy fogyatkozik a tagság.
 
A fórum résztvevői betekinthettek egy holland önkéntes tűzoltóság hétköznapjaiba is. Az Amszterdam Diemen nevű külvárosában található laktanyában megismerkedhettek azzal a különleges szerrel, amely vezetési pontként funkcionál nagy káreseményeknél. Ilyen különleges vezetési pont minden régióban található a tűzoltóságokon.
 
A szakemberek egy próbariasztást is láthattak, amely során a tűzoltók egy táblagépre érkezett jelzés alapján indultak el, a tablet minden fontos információt tartalmazott a beavatkozással kapcsolatban, képeket is szolgáltatott az épületről, és segítő szakmai és gyakorlati információkat is közölt a tűzoltókkal.
Fotó: Szilcsanov Zoltán tű. őrnagy - BM OKF

Kapcsolódó képek:
Önkéntes tűzoltóságokról nemzetközi szinten Önkéntes tűzoltóságokról nemzetközi szinten Önkéntes tűzoltóságokról nemzetközi szinten
További képek a galériában