Szervezetünk hírei


A Ludovika Fesztiválon a katasztrófavédelem
2019. május 12. 20:13
A Ludovika Fesztiválon a katasztrófavédelem Száznapos ünnepséggel vette kezdetét május tizenegyedikén a X. Ludovika Fesztivál, amelyet immár hagyományosan a Nemzeti Közszolgálati Egyetem és az MH Ludovika Zászlóalj szervezett. A Ludovika főépülete előtti téren zajló látványos katasztrófavédelmi, katonai, rendészeti és hagyományőrző bemutatók mellett az érdeklődők az egyetemen folyó képzéseket is megismerhették.
A rendezvényen a katasztrófavédelem részéről dr. Gubicza József tűzoltó ezredes, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Oktatásigazgatási és Kiképzési Főosztályának vezetője, Varga Ferenc tűzoltó dandártábornok, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója és dr. habil. Vass Gyula tűzoltó ezredes, a Katasztrófavédelmi Intézet igazgatója vett részt.

A Ludovika Akadémiát egy 1808-as törvénycikkel hozták létre, a honvédtisztjelöltek ünnepének öröksége is innen ered. Koltay András rektor felidézte: a Ludovika Akadémián 1924-ben elevenítették fel a szokást, a tisztavatást száz nappal megelőzően tartott ünnepség formájában. A „Száznapos Ünnepség” célja a bajtársi összetartozás szellemének erősítése, valamint a „ludovikás” hagyományok és szokások ápolása.

„A magyar honvédtisztképzésnek akkor is a Ludovika az otthona, ha a tisztjelöltek és tanáraik, elöljáróik egyelőre még távol vannak ezen otthontól. Nekik és az egyetem valamennyi polgárának méltónak kell lenni a nemzet szeretetére és a magyar emberek bizalmára. Ezt csak odaadó tanulással, önzetlen szolgálattal és a nehéz helyzetekben való vitéz helytállással lehet megszolgálni” – fogalmazott Koltay András, aki hozzátette: az egyetem célja, hogy gyökereiket tisztelő, tudásukban elmélyült, emberségükben megkérdőjelezhetetlen polgárokat képezzen.
Benkő Tibor honvédelmi miniszter szerint a tisztjelölteknek már arra is érdemes gondolniuk, hogy nemsokára az ország védelmére tesznek esküt, amelyet akár életük árán is teljesítenek, ha kell. A tárcavezető felhívta a figyelmet az egész életen át tartó tanulásra. Benkő Tibor kiemelte: a végzés előtt álló fiatalok egy olyan történelmi pillanatban kezdik meg szolgálatukat, amikor a kormány egy ütőképes honvédség létrehozásán munkálkodik, a katonák pedig a legmodernebb technikai eszközöket és felszereléseket kapják meg. „Mindig csak a legjobbak maradhatnak közöttünk” – fogalmazott Benkő Tibor.

A beszédek után elismeréseket adtak át a kiváló eredményű honvéd tisztjelöltek számára.

Az ünnepi köszöntőket követően egész nap látványos programok várták a fesztiválra látogatókat. Különösen nagy érdeklődés mellett zajlott a Katasztrófavédelem Központi Zenekarának műsora, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság műszaki mentési bemutatója, a tűzoltási és műszaki mentőszerek látványos felvonulása, az egészen kicsik pedig puttonyfecskendővel tálcatüzet olthattak és kipróbálhatták a füstsátor labirintusát. Rendkívül népszerű volt a Katasztrófavédelem Központi Múzeuma által kiállított előkocsis mozdonyfecskendő, amely a felújított épület mellett kapott helyet a rendezvény idejére.

A fesztiválon bemutatkoztak a Nemzeti Közszolgálati Egyetem karai és intézményei is, a Katasztrófavédelmi Intézet képzései közül főként a mesterképzés iránt volt nagy az érdeklődés, amelyről az intézet hallgatói adtak tájékoztatást. Az egész napos rendezvényen az érdeklődők találkozhattak a Magyar Honvédség katonai alakulataival, régi-új katonai és rendészeti járművekkel, valamint a katasztrófavédelem eszközeivel, és megtekinthették a történelmi Ludovika főépületét is.
 
Fotó: Szilágyi Dénes

Kapcsolódó képek:
A Ludovika Fesztiválon a katasztrófavédelem A Ludovika Fesztiválon a katasztrófavédelem A Ludovika Fesztiválon a katasztrófavédelem
További képek a galériában