Szervezetünk hírei


Ülésezett a Tűzvédelmi Tanácsadó Testület
2019. május 17. 07:33
Ülésezett a Tűzvédelmi Tanácsadó Testület Május 16-án tartotta meg soron következő ülését a Tűzvédelmi Tanácsadó Testület. A tanácskozáson az Ipartestületek Országos Szövetségének és megyei szerveinek tűzvédelmi tevékenységéről tájékoztatták a résztvevőket, majd a keletkezett tüzek okait és azt vitatták meg, miként lehetne csökkenteni az ilyen esetek számát.
Pesztenlehrer Lajos ny. tű. ezredes, a testület elnökének köszöntője után dr. Bérczi László tű. dandártábornok az ülés első napirendi pontjaként az elmúlt évben bekövetkezett lakástüzek fontosabb statisztikai adatait, valamint a tragikus kimenetelű tűzesetekkel kapcsolatos kimutatásokat ismertette. Előadása során részletesen elemezte a keletkezési okokat, a tüzek kiterjedését, valamint kitért a lakosság füstérzékelőkkel és tűzoltókészülékekkel való ellátottságára. A tábornok által közölt adatok szerint az elmúlt évtized legeredményesebb éve ilyen szempontból a tavalyi volt. Értékelése szerint a pozitív változás egyebek mellett a szakterületek összefogásának, valamint a megelőzési kampányoknak köszönhetőek. A tábornok arról is beszélt, hogy a "Ne gyújtsa, gyűjtse!" elnevezésű program a megkérdezettek több mint kétharmadához eljutott, ezért a projekt kiterjesztését és folytatását tűzték ki célul. A tüzek hatékonyabb megelőzését célzó javaslataikat a testületi tagok is megfogalmazták.
 
A második napirendi pontban Bérczi László a téves jelzésekről tartott tájékoztatót. Sorra vette a jelzések közvetlen kiváltó okait, azok költségeit, a kérdéskör szabályozását, a hatósági szerepvállalást és a nemzetközi helyzetet is. Végezetül a grémium egy, a téves jelzések számának csökkentéséről szóló feladattervet készített.
 
A Tűzvédelmi Tanácsadó Testület előtt ezután Károlyi Gyula, az Ipartestületek Országos Szövetségének elnökségi tagja beszélt a szövetség szerepéről és tevékenységi köréről. Károlyi Gyula előadása során azt javasolta, hogy a jövőben fűzzék szorosabbra a kapcsolatot a megyei szövetségek és a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságok.
Fotó: Farkas Tünde (IPOSZ)

Kapcsolódó képek:
Ülésezett a Tűzvédelmi Tanácsadó Testület Ülésezett a Tűzvédelmi Tanácsadó Testület Ülésezett a Tűzvédelmi Tanácsadó Testület