Szervezetünk hírei


Münchenben tett szakmai látogatást a főigazgató
2019. május 20. 10:11
Münchenben tett szakmai látogatást a főigazgató Május tizenhatodikán és tizenhetedikén a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság háromfős szakmai küldöttsége látogatott Münchenbe, ahol a delegáció tagjai Bajorország belügyminisztériumának szakmai vezetőivel találkoztak.
A látogatás első napján dr. Góra Zoltán tűzoltó vezérőrnagyot, országos katasztrófavédelmi főigazgatót, Kiss Tamás tűzoltó ezredest, a nemzetközi főosztály vezetőjét és Barta Ágnes tűzoltó századost, a nemzetközi főosztály munkatársát dr. Winfried Brechmann, Bajorország Belügyekért, Sportért és Integrációért Felelős Tartományi Minisztériumának igazgatója fogadta és köszöntötte a szervezet székhelyén. A szakemberek Gunnar Wiegand, a tűzoltóság, mentőszolgálat és katasztrófavédelem részleg vezetője, Herbert Feulner, a katasztrófavédelem, polgári védelem, védelmi igazgatási részleg vezetője, Johann Ellmayer, a részleg referense és Jasmin Sikler, az európai kapcsolatok szakterület referense részvételével szakmai megbeszélést tartottak. A találkozón a magyar küldöttség tagjai bemutatták hazánk katasztrófavédelmi rendszerét, illetve felvázolták a szervezet felépítését és a szakterületek tevékenységét. A két katasztrófavédelmi szerv vezetője megállapította, hogy a bajor és a magyar rendszer számos ponton hasonlít egymásra.
 
Másnap a küldöttség Bad Tölzbe utazott, a bajor hegyimentők (számuk körülbelül háromezer-ötszáz, mindannyian önkéntesek) kiképzőközpontjába. A szolgálat feladatairól Roland Ampenberger, a hegyimentő központ vezetője, Klaus Schädler, a bajor hegyimentő-szolgálat kirendeltségvezetője és Otto Möslang, a szolgálat tartományi vezetőségének elnöke adott tájékoztatást a magyar delegációnak. A nagyjából ezer négyzetméteres, tíz méteres belmagassággal rendelkező csarnokot a bajor állam építette a hegyimentők és a katasztrófavédelem részére. A csarnokban két helikopterszimulátor található, amelyekkel a levegőből történő mentés minden fázisát biztonságos körülmények között gyakorolhatják a csapatok. Mindezek mellett mindenféle típusú „sífelvonót” is beépítettek, így az azokból történő mentés gyakorlása is megoldott. A csarnokban van egy többfunkciós tanmedence is, ennek segítségével nemcsak a vízből mentést gyakorolhatják az önkéntesek, hanem le is lehet fagyasztani, tehát jégről mentési tréningekhez is használható.
 
Az eredményes látogatás lezárásaként Góra Zoltán magyarországi látogatásra hívta meg bajor partnerét, a találkozót a tervek szerint októberben tartják.
 
Fotó: Kiss Tamás tü. ezredes, BM OKF Nemzetközi főosztály vezetője

Kapcsolódó képek:
Münchenben tett szakmai látogatást a főigazgató Münchenben tett szakmai látogatást a főigazgató Münchenben tett szakmai látogatást a főigazgató
További képek a galériában