Szervezetünk hírei


Harmadik ülését tartotta a CTIF Tűzvizsgáló Munkacsoportja
2019. május 24. 13:17
Harmadik ülését tartotta a CTIF Tűzvizsgáló Munkacsoportja A Nemzetközi Tűzoltószövetség munkacsoportja május 21-23. között tartotta harmadik ülését Hollandiában, két tűzoltó képzési központban, Enschedeben és Arnhemben. A megbeszélésen tizenhárom tagállam képviselői vettek részt.
A tűzvizsgáló munkacsoportot magyar kezdeményezésre 2017-ben hozta létre a CTIF elnöksége. Jelenleg tizennégy ország vesz részt a grémium munkájában, amelynek fő célja a tűzvizsgálat területén megszerzett tapasztalatok, kutatási eredmények felhasználása nemzetközi szinten.
 
A mostani ülésen Magyarországot dr. Bérczi László tű. dandártábornok, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság országos tűzoltósági főfelügyelője – egyben a tűzvizsgáló munkacsoport elnöke –, valamint Hidas Zoltán tű. őrnagy képviselte. Az ülésen valamennyi delegált bemutatta a tűzvizsgálat helyzetét saját országára vonatkozóan, beszélt az elmúlt években végrehajtott, illetve a jövőben tervezett fejlesztésekről, valamint tanulságos esettanulmányok is terítékre kerültek. Bérczi László a januári, Ráday utcai kollégiumtűz vizsgálatának részleteit és eredményeit tárta a hallgatóság elé. Emellett a tábornok levetítette a 2018-as országos tűzvizsgálói versenyről készített rövidfilmet is.
 
A holland vendéglátók bemutatták tűzvizsgálóképzési rendszerüket, majd a résztvevők a létesítmény területén felépített kiképzőközpontban betekintést kaphattak a képzés gyakorlati részébe is. Mint kiderült, a gyakorlati képzés során egy 3D-s virtuálisvalóság-szimulátort is használnak, vagyis a tanulók szimulált környezetben, egy speciális szemüveg használatával végezhetnek tűzvizsgálati tevékenységet egy mesterségesen kialakított kárhelyszínen. A szimuláció során nemcsak felderíteni tudják a helyszínt, hanem interaktív módon tárgyakat mozgathatnak, vizsgálhatnak és fényképfelvételeket készíthetnek a képzést tartó oktató iránymutatásai alapján.
 
Sok országban nem a tűzoltóság végzi a tűzvizsgálatot, sőt olyan is van, ahol egyáltalán nincs tűzvizsgálat. A munkacsoport ezeknek a tagállamoknak is nagy segítséget nyújt a tapasztalatcsere lehetőségével, de tavaly például két belga tűzvizsgáló járt a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzvizsgálati csoportjánál, ahol gyakorlati ismereteiket bővíthették.
 
A CTIF Tűzvizsgáló Munkacsoport következő ülését 2020-ban a wuppertal-i egyetem képviselője meghívására Németországban tervezi megtartani.
 
Fotó: Dr. Bérczi László tű. dandártábornok, Hidas Zoltán tű. őrnagy

Kapcsolódó képek:
Harmadik ülését tartotta a CTIF Tűzvizsgáló Munkacsoportja Harmadik ülését tartotta a CTIF Tűzvizsgáló Munkacsoportja Harmadik ülését tartotta a CTIF Tűzvizsgáló Munkacsoportja