Szervezetünk hírei


Nemzetközi kötéltechnikai világversenyen mutatkozott be a HUNOR csapata
2019. június 06. 17:00
Nemzetközi kötéltechnikai világversenyen mutatkozott be a HUNOR csapata Belgiumban, a gyönyörű Namur városában rendezik meg évről évre a Grimpday-t, a világ egyik legrangosabb kötéltechnikai versenyét, amelyen ma már a HUNOR csapata is versenyezhetett. Négy kontinens tizenhárom országának harminc mentőcsapata mérkőzik itt meg, nem véletlen, hogy a csapattagok igen nagy megtiszteltetésnek érzik a részvételt.
A regisztráció és a felszerelés ellenőrzését követően 12-es rajtszámmal állhatott rajthoz az ötfős team. A feladat több mint két és fél kilométeres sétával kezdődött, teljes egyéni felszerelésben. Az időmérés a Sambre folyó szintjén indult, ahol először egy hatszáz méteres, erős emelkedőn kellett felfutniuk, majd az erőd falán, kötéllétrán kellett fel-, majd rögtön lejutni mindenkinek. Több versenyző szerint a holtpontot az a feladat jelentette, amikor egy húszméteres, vízzel telt tömlőt kellett felcipelni a több mint százötven méteres emelkedőn, természetesen együttes erővel. Ezek után a várfalon kötélen való leereszkedés valójában pihenésnek számított. A kazamaták járataiban folytatódó pálya háromszáz méter hosszan kanyargott a föld alatt. Itt a nehézséget a sötétség és az alacsony belmagasság jelentette, amely miatt a versenyzőknek végig meggörnyedve kellett haladniuk. A felszínen változatos terepen futott a csapat, hogy aztán tizenöt métert felmásszon. Ez az út vezetett a citadella legmagasabb pontjához, ahol több csapat tagjai is szemlátomást oxigénhiánnyal küzdöttek. Egyéb lehetőség híján a lefelé folytatódó pálya következő technikai jellegű akadálya egy várfal–rézsű–várfal kombináció volt, mintegy huszonöt méteres szintkülönbséggel. A kötélen való ereszkedést háromszáz méternyi futás követte lejtős terepen – ez volt egyben a befutó is. A gyalogos visszaút Namur tűzoltóságáig pedig kellemes levezetésnek bizonyult. A csapat saját mérése alapján csütörtökön harminc perc alatt teljesítette a feladatokat, ezt a versenyzők jónak érzik, de biztosat csak a hivatalos eredménytábla alapján lehet majd mondani. A pénteki versenynapon négy, a szombatin pedig öt feladat vár a HUNOR tagjaira. 
Fotó: HUNOR

Kapcsolódó képek:
Nemzetközi kötéltechnikai világversenyen mutatkozott be a HUNOR csapata Nemzetközi kötéltechnikai világversenyen mutatkozott be a HUNOR csapata Nemzetközi kötéltechnikai világversenyen mutatkozott be a HUNOR csapata
További képek a galériában