Szervezetünk hírei


Második lett a HUNOR versenycsapata a Grimpday-en Belgiumban
2019. június 11. 13:36
Második lett a HUNOR versenycsapata a Grimpday-en Belgiumban Dobogós helyet szerzett a HUNOR csapata Belgiumban. A Namur városában évről évre megrendezett Grimpday-en, a világ egyik legrangosabb kötéltechnikai versenyén négy kontinens tizenhárom országának harminc mentőcsapata közül a magyar versenyzők alkotta team a második helyen végzett.
A HUNOR kötéltechnikai versenycsapatát Égető Szilárd tű. főhadnagy (csapatvezető), Berényi Imre tű. főhadnagy (kötéltechnikai mentő), Kormos László tű. hadnagy (kötéltechnikai mentő), Balogh András tű. főtörzsőrmester (kötéltechnikai mentő), Szrága Árpád tű. törzsőrmester (kötéltechnikai mentő), Pinkóczi Tamás tű. főtörzsőrmester („sérült” és tartalék), Csatári Gergő tű. főtörzsőrmester (fotós és tartalék) és Szederkényi Nándor tű. főtörzszászlós (döntnök) alkotta.
 
Beérett és szép gyümölcsöt hozott tehát a héthónapos felkészülés. A csapat vezetője, Égető Szilárd elmondta, tavaly november óta szinte folyamatosan tréningben voltak – ezalatt éppúgy érteni kell az elméleti felkészülést, mint a fizikai állóképesség fejlesztését és a kötéltechnikai fogások gyakorlását egyénileg és csapatban is. A nem mindennapi felkészültséget és erőnlétet kívánó versenyen ugyanis egyfolytában koncentrálni kellett, a testi erő mellett komoly szerepe volt annak is, hogy a versenyzők pszichésen miként bírják a terhelést. A főhadnagy beszélt arról is, a csapat valamennyi tagjáról lehet tudni, hogy miben erős, a kötéltechnika melyik területén jobb a többieknél, a versenyfeladatok részegységeit ennek megfelelően osztották el maguk között – ettől függetlenül természetesen adott esetben bármelyikük tökéletesen képes lenne bármelyik részfeladatot megoldani. A kiváló eredményhez hozzájárult az is, hogy a tagok csaknem mindegyike komoly sportháttérrel rendelkezik, a kötéltechnikát pedig nemcsak szolgálati idő alatt, hanem azon kívül is űzi, netán oktatja. „Szavak se kellettek, anélkül is, egyetlen kézmozdulatból tudta mindenki, adott helyzetben mi a teendő. Gyorsan hoztunk döntéseket és gyorsan dolgoztunk – fogalmazott a főhadnagy. – Egy extrán motivált, rendkívül fegyelmezett csapat járt Namurban.”
 
Égető Szilárd hangsúlyozta, a felkészüléshez rengeteg segítséget kaptak, kezdve azzal, hogy a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és a megyei igazgatóságok mindenben támogatták a csapatot, a hazai tréninghelyszíneken készséggel fogadták őket, a parancsnokok, tűzoltótársak biztosították a megfelelő hátteret a gyakorláshoz, és az elmúlt hét hónapban a családok rengeteg lemondással tették lehetővé, hogy a magyar csapat tagjai fegyelmezetten, megingás nélkül állhassanak rajthoz Belgiumban. Hozzátette, az eredményhez a személyes áldozatok is hozzájárultak, hiszen ez idő alatt minden más háttérbe szorult, a csapat tagjai mindent a sikernek rendeltek alá – a magánéletet, az egyéni terveket, emellett privát kapcsolatokat és tartalékokat is mozgósítottak azért, hogy minden olyan felszerelésük meglegyen, amely fokozza a gyorsaságot, hatékonyságot. A határ egyébként a csillagos ég, mondta Égető Szilárd, hiszen bár a HUNOR jelenlegi felszerelése tökéletes a mentéshez, a kötéltechnikában mindig lesznek könnyebb, jobban, gyorsabban használható eszközök – ezek pedig versenyhelyzetben komoly terheléscsökkenést és értékes másodperceket jelenthetnek.
 
A második hely birtokában a csapatvezető már be merte vallani, noha az esélytelenek nyugalmával indultak életük első Grimpday-én, és már annak is örültek volna, ha az első tizenötbe bekerülnek, a merész álmok mégis dobogós helyezésről szóltak. A jó hangulatú záróesten a sok új barát és versenytárs együtt örült a HUNOR eredményének, nem csoda tehát, ha nagy keletje volt a csapat versenypólójának, amelyet a többiek a magyarok hírével együtt szertevittek a nagyvilágban.
 
A nagyon előkelő helyezéssel a többi között együtt jár a Grimpday Asia versenyre való meghívás, a csapat utazását, szállását, ellátását az október végi versenyre a szervezők állják. A tajvani versenyen való részvétel azonban azt is jelenti, hogy Égető Szilárd és a többiek a következő időszakot sem tölthetik pihenéssel. A tréning folytatódik, hiszen egy teljesen ismeretlen terepen kell majd boldogulniuk, és újabb kihívások állnak előttük.  
 
 
Fotó: HUNOR

Kapcsolódó képek:
Második lett a HUNOR versenycsapata a Grimpday-en Belgiumban Második lett a HUNOR versenycsapata a Grimpday-en Belgiumban Második lett a HUNOR versenycsapata a Grimpday-en Belgiumban
További képek a galériában