Szervezetünk hírei


„SRBIJA 2019” – tűzoltási gyakorlat a szerbiai Nisben
2019. június 26. 07:05
„SRBIJA 2019” – tűzoltási gyakorlat a szerbiai Nisben Tűzoltási gyakorlatra készül a HUNOR: tizenegy járművel és negyvenöt fős személyzettel megérkezett a szerbiai Nisben megrendezendő „SRBIJA 2019” nemzetközi gyakorlatra a magyar katasztrófavédelmi mentőcsapat.
A gyakorlaton a házigazda Szerb Köztársaságon kívül Magyarország, Oroszország, Törökország, Észak-Macedónia, Bosznia-Hercegovina és Kuba vesz részt tűzoltási, veszélyhelyzeti felderítő, kötéltechnikai és vízi mentési speciális mentőcsapatokkal, hatszáz fővel.
 
Az eseményt Alexander Petrovich Chupriyan vezérezredes, az Orosz Föderáció sürgősségi és katasztrófa-elhárítási első miniszterhelyettese és Milosav Miličković, a Szerb Köztársaság Belügyminisztériumának államtitkára nyitotta meg. Az államtitkár rámutatott a megelőzés, a közös gyakorlatok és a képzés fontosságára, különös figyelemmel a gyakran szélsőséges időjárási viszonyokra, az éghajlatváltozásra. Megnyitóbeszédében külön kiemelte: a 2014-es árvíz során Szerbia olyan veszélyhelyzettel szembesült, amely komoly próba elé állította mind az emberi, mind az anyagi erőforrásokat, így a külföldi mentőcsapatok, köztük a magyarok támogatása nélkülözhetetlen volt. A „SRBIJA 2019” gyakorlat is egy olyan nemzetközi együttműködésre épül, amely jelentősen növeli Szerbia biztonságát, ezért örömmel tölti el, hogy a gyakorlat felhívására ennyi ország felelt, fejezte be Milosav Miličković. 
 
A gyakorlat feltételezése egy pusztító földrengés és a hozzá kapcsolódó veszélyhelyzetek felszámolása, a rendezvény további célja a nemzetközi együttműködés kialakítása. A magyar mentőcsapat a tűzoltás mellett sérültek felkutatásában és alpintechnikai eszközökkel történő kimentésükben is szerepet kap. Az első napon a résztvevők berendezték a nemzetközi törzsvezetést, és megtörtént a kárhely biztonsági bejárása is.
 
Fotó: HUNOR

Kapcsolódó képek:
További képek a galériában