Szervezetünk hírei


Elismerések a főigazgatóságon
2019. július 31. 12:40
Elismerések a főigazgatóságon Hősies helytállásáért vehetett át elismerést több kolléga július harmincegyedikén a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságon. Rajtuk kívül kerek születésnapjukat ünneplőket is köszöntöttek.
Az elismeréseket és az ajándéktárgyakat dr. Góra Zoltán tűzoltó vezérőrnagy, országos katasztrófavédelmi főigazgató adta át az arra érdemeseknek a főigazgatóság vezetői és a megyei katasztrófavédelmi igazgatók jelenlétében.
 
Június 17-én tűz ütött ki egy családi ház garázsában Esztergom kertvárosi részén. Mire a város hivatásos tűzoltóegysége a helyszínre ért, a garázsban tárolt háztartási felszerelések, gépek, bútorok, ruhák teljes terjedelemben égtek, a tűz betört a konyha, illetve a fürdőszoba ablakán a családi házba, valamint átterjedt a szomszédba is, a garázs melletti ház tetőszerkezetére. A rajból hárman önként jelentkeztek, hogy az égő épületből kivisznek három, közvetlen hőhatásnak kitett propánbutángáz-palackot. Ezzel sikerült megelőzni, hogy a palackok felhevüljenek, felrobbanjanak. Az országos katasztrófavédelmi főigazgató kiemelkedő teljesítményéért Hősies Helytállásért elismerésben részesítette Morva Dániel tűzoltó törzszászlóst, az esztergomi hivatásos tűzoltó-parancsnokság különlegesszer-kezelőjét, Magyarovics Bence tűzoltó őrmestert, beosztott tűzoltót, illetve Szakály Ádám tűzoltó őrmestert, beosztott tűzoltót.
 
Június 27-én Karajz Attila tűzoltó zászlós, szerparancsnok éppen szolgálatból tartott hazafelé Érden, a városi hivatásos tűzoltó-parancsnokságról, amikor füstöt vett észre. Egy családi ház tetőszerkezete állt lángokban. A százados kiterelte a házban tartózkodókat az épületből, áramtalanított, és két gázpalackot biztonságba helyezett. Ezután a kerti csapról egy slaggal elkezdte locsolni a tetőszerkezetet, hogy megakadályozza a tűz továbbterjedését. A kiérkező raj parancsnokát tájékoztatta a kialakult helyzetről és a végrehajtott feladatokról. Kiemelkedő teljesítményéért Góra Zoltán Hősies Helytállásért elismerésben részesítette Karajz Attilát.
 
Kigyulladt menet közben egy autóbusz motortere június 28-án az 51-es főúton. Az utasok nem tudtak leszállni a buszról, mert az ajtó nem nyílt ki. A füstre felfigyelt a szigetszentmiklósi hivatásos tűzoltóság két arra járó, szabadnapos tűzoltója, akik kifeszítették az ajtót. Egyikük biztonságos távolságra kísérte az utasokat, majd visszament a járműbe és átvizsgálta az utasteret. A másik tűzoltó eközben a busz porral oltó készülékével elkezdte oltani a motorteret, de mert egy berendezés nem volt elegendő, elkérte a tűzeset miatt megálló teherautókon és buszokon lévő a tűzoltókészülékeket és így sikerült megfékezni a lángokat. Az országos katasztrófavédelmi főigazgató kiemelkedő teljesítményéért Hősies Helytállásért elismerésben részesítette Kausitz Barnabás Gergely tűzoltó főhadnagyot, a szigetszentmiklósi hivatásos tűzoltó-parancsnokság szolgálatparancsnokát és Csordás Péter tűzoltó hadnagyot, rajparancsnokot.
 
Harminc hátrányos helyzetű gyermek és nyolc felnőtt kísérő indult június 28-án Tataházáról és a környező településekről Balatonszemesre, egy nyári táborba. Siófok közelében jártak, amikor a busz vezetője a visszapillantó tükörben azt látta, hogy lángok csapnak ki a motortérből. Azonnal félreállt, leszállította az utasokat, majd a jármű porral oltó készülékével oltani kezdte a tüzet, és a többi megálló autóstól kapott további készülékekkel eloltotta a lángokat. Lélekjelenlétének, gyors reagálásának köszönhetően sem a gyermekek, sem a kísérők nem sérültek meg. Kiemelkedő teljesítményéért Góra Zoltán Hősies Helytállásért elismerésben részesítette Koch Józsefet.   
 
Súlyos baleset történt július 12-én a 33-as főúton: egy műszaki hiba miatt álló teherautóba egy személykocsi csapódott, majd abba egy nyerges vontató rohant. Az autót összenyomta a két tehergépjármű. Gulyás László tűzoltó százados, a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság kiemelt főelőadója a szemközti oldalon haladt, látta a balesetet és visszament segíteni. A személykocsiba egy eszméletlen állapotban lévő sérült rekedt, a jármű hátsó részéből lángok csaptak fel, a százados a teherautó porral oltójával kezdte oltani a tüzet. A beszorult ajtót csak többszöri próbálkozásra sikerült kifeszítenie egy feszítővassal, utána már ki tudta emelni a súlyos fej- és égési sérüléseket szenvedett, eszméletlen autóst, akit azután átadott a mentőhelikopter legénységének. A gyors és szakszerű beavatkozásnak köszönhetően a szerencsétlenül járt asszony életét sikerült megmenteni. Kiemelkedő teljesítményéért a főigazgató Hősies Helytállásért elismerésben részesítette Gulyás László tűzoltó századost.
 
Dr. Pintér Sándor, Magyarország belügyminisztere huszonöt éves munkaviszonya elismeréseként elismerésben részesítette Erdélyi Krisztián tűzoltó dandártábornokot, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgató-helyettesét.
 
Négy évtizedes pályafutása elismeréseként, nyugállományba vonulása alkalmából Góra Zoltán főigazgató ajándéktárgyat adományozott dr. Schweickhardt Gotthilf Gyula tűzoltó alezredesnek, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Katasztrófavédelmi Intézete adjunktusának.
 
A belügyminiszter hatvanadik születésnapja alkalmából emléktárgyat adományozott dr. Gubicza József tűzoltó ezredesnek, a BM OKF oktatásigazgatási és kiképzési főosztálya vezetőjének és Keresztesy Árpád Józsefnek, az országos polgári védelmi főfelügyelőség titkárságvezetőjének. Ötvenedik születésnapja alkalmából a belügyminiszter emléktárgyát vehette át Bohák János tűzoltó alezredes, az orosházi hivatásos tűzoltóság parancsnoka.
 
Góra Zoltán hatvanadik születésnapja alkalmából ajándéktárgyat adományozott Csikós Zoltán Péter tűzoltó zászlósnak, a kecskeméti hivatásos tűzoltó-parancsnokság beosztott tűzoltójának és Csipes Juditnak, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyintézőjének.
 
A főigazgató ötvenedik születésnapja alkalmából ajándéktárgyat adományozott Baráth József tűzoltó századosnak, a IV. kerületi hivatásos tűzoltó-parancsnokság rajparancsnokának és Dávid Attila tűzoltó főtörzsőrmesternek, a siklósi hivatásos tűzoltó-parancsnokság gépjárművezetőjének. Születésnapi ajándéktárgyat vehetett át Diósi Edit tűzoltó zászlós, a szentendrei hivatásos tűzoltóság munkatársa és Flódung József tűzoltó törzsőrmester, a mohácsi hivatásos tűzoltó-parancsnokság gépjárművezetője. A főigazgató ajándéktárgyat adományozott Juhász Gábor tűzoltó főtörzsőrmesternek, a mezőtúri hivatásos tűzoltóság gépjárművezetőjének és Kovács Imre tűzoltó törzszászlósnak, a karcagi hivatásos tűzoltó-parancsnokság különlegesszer-kezelőjének. Szintén az országos katasztrófavédelmi főigazgató ajándéktárgyát vehette át ötvenedik születésnapja alkalmából Kovács Zoltán tűzoltó főtörzsőrmester, a békéscsabai hivatásos tűzoltó-parancsnokság gépjárművezetője, illetve Langó Attiláné, a Gazdasági Ellátó Központ szakügyintézője. Születésnapja alkalmából Góra Zoltán ajándéktárgyat adományozott Novák Zoltánnak, a Gazdasági Ellátó Központ alkalmazottjának, dr. Nováky Mónika tűzoltó alezredesnek, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Katasztrófavédelmi Intézet osztályvezetőjének, Polgár Tibor tűzoltó főtörzsőrmesternek, a budafoki katasztrófavédelmi őrs beosztott tűzoltójának, valamint dr. Simaházi Györgyné tűzoltó alezredesnek, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság osztályvezetőjének. Születésnapi ajándéktárgyat kapott az országos katasztrófavédelmi főigazgatótól Varga Csaba tűzoltó főtörzsőrmester, az érdi hivatásos tűzoltóság gépjárművezetője és Varga Sándor Tibor tűzoltó zászlós, a veszprémi hivatásos tűzoltó-parancsnokság különlegesszer-kezelője.
 
Az elismerések, ajándéktárgyak átadását követően Góra Zoltán valamennyi érintettnek gratulált, közülük is kiemelte azokat a kollégákat, akik szolgálati időben, vagy azon kívül kiemelkedő helytállásukkal mutatnak példát a katasztrófavédelem teljes állományának. A tábornok a nyugállományba vonuló kollégának megköszönte munkáját és tartalmasan eltöltött nyugdíjas esztendőket kívánt. A születésnaposokhoz fordulva a főigazgató mindenkinek jó egészséget és boldog születésnapot kívánt.
 
Fotó: Schober Andor – RSOE

Kapcsolódó képek:
Elismerések a főigazgatóságon Elismerések a főigazgatóságon Elismerések a főigazgatóságon
További képek a galériában