Szervezetünk hírei


Tengerpart, napsütés, fényes sikerek
2019. augusztus 09. 09:51
Tengerpart, napsütés, fényes sikerek Gyönyörű tengerparti környezetben rendezték meg augusztus elején a horvátországi Tisnóban az FCC (Firefighter Combat Challenge) Croatia elnevezésű tűzoltósportversenyt. Jász-Nagykun-Szolnok megyékből három tűzoltó vállalta a megméretést, az eredmények pedig ezúttal is azt igazolták, hogy a szolnoki fiúk a legjobbak között vannak.
A Szolnoktól mintegy nyolcszáz kilométerre fekvő városka adott otthont augusztus 2-ától Horvátország első FCC versenyének. A tengerparti viadalnak még nincs hagyománya, ennek ellenére mintegy hatvan tűzoltó gyűlt össze az erőpróbára, és tiszteletét tette a szlovén Európa-bajnok együttes is. A horvát, szlovén és magyar csapat mellett szerb, bosnyák, cseh és szlovák egységek is tesztelték tudásukat és képességeiket. A verseny nem öncélú erőfitogtatásról szólt, hanem jótékony célokat is szolgált: a bevételből a helyi tűzoltóságnak vásároltak egy defibrillátor készüléket. Hálából a házigazdák megvendégelték a résztvevőket a tengertől mindössze néhány méterre fekvő laktanyájukban.
 
A magyarok számára nem volt ismeretlen a mezőny, hiszen az elmúlt hónapokban több nagy versenyen is farkasszemet néztek már egymással, a magyarországi TFA mellett az ausztriai Siegendorfban, és a csehországi Jihlavában.
 
A nappali forróság miatt késő délután és este rendezték a versenyt, amelynek feladatai az FCC szabályrendszeréhez igazodtak: az indulóknak teljes védőfelszerelésben, légzőkészülékkel a hátukon kellett egy négyemeletes torony tetejére felfutniuk, vállukon egy húsz kilogrammos tömlővel; majd oda a talajról, kötéllel kellett felhúzniuk egy másik tömlőt. A toronyból visszaérkezve a tűzoltóknak egy hetvenöt kilogrammos súlyt kellett kalapácsütésekkel eljuttatniuk másfél méter távolságra. Majd egy szlalompálya következett, ezután pedig sugárcsővel futás, majd célba lövés. Az utolsó szakaszban egy nyolcvan kilogrammos bábut kellett futva elhúzniuk a célig.
 
Jász-Nagykun-Szolnok megyéből, azon belül a szolnoki hivatásos tűzoltó-parancsnokságról Czifra Zsolt tű. őrmester és Handzsuj Mihály tű. törzszászlós, valamint a mezőtúri hivatásos tűzoltó-parancsnokságon dolgozó Papp János tű. százados indult a horvátországi viadalon. Mellettük ifj. Bodó László, a Kaposvári Önkéntes Tűzoltó és Életmentő Egyesület tagja képviselte hazánkat. A magyar tűzoltók a nemzetközi mezőny versenyzőivel jó kapcsolatot ápolnak, ez abban is megnyilvánult, hogy tandemben és csapatban két cseh versenyző, Pavel Havlena és Ro Budar segítette hozzá őket a kiváló eredményekhez.
 
Nemcsak a bizonyítási vágy hajtotta előre a magyar indulókat a feladatok végrehajtása során, hanem az a maroknyi magyar turista is, aki vakációja keretében buzdította honfitársait. Az eredmények önmagukért beszélnek:
 
Egyéni verseny:
Czifra Zsolt (M korcsoport): 8. hely
Handzsuj Mihály (M30 korcsoport): 3. hely
Papp János (M40 korcsoport): 4. hely
 
Tandem verseny:
Czifra Zsolt – ifj. Bodó László (M korcsoport): 5. hely
Handzsuj Mihály – Papp János (M korcsoport): 8. hely
Papp János – Pavel Havlena (M40 korcsoport) 3. hely
 
Csapatverseny:
Czifra Zsolt – Handzsuj Mihály – Papp János – ifj. Bodó László – Ro Budar: 3. hely
 

Kapcsolódó képek:
Tengerpart, napsütés, fényes sikerek Tengerpart, napsütés, fényes sikerek Tengerpart, napsütés, fényes sikerek
További képek a galériában