Szervezetünk hírei


Nemzetközi minősítést szereztek a műszakimentési-versenyek bírói
2019. augusztus 16. 07:51
Nemzetközi minősítést szereztek a műszakimentési-versenyek bírói Különleges feladatra képezték ki a kollégákat Tatán. A műszakimentő-versenyek leendő bírái nemcsak nemzetközi szintű képzésen vettek részt augusztusban, hanem egyúttal nemzetközi műszakimentő-bírói minősítést is szereztek. A hónap végén Karcagon megrendezendő országos tűzoltó vetélkedőn már ennek a tudásnak a birtokában értékelhetik a tűzoltók munkáját a frissen kiképzett versenybírók.
Magyarországon az első országos műszakimentő-versenyt 2018-ban, Tatán tartotta a katasztrófavédelem, ezen a versenyen jelen voltak a szlovák katasztrófavédelem szakemberei is. Dr. Tánczos Zoltán, a delegáció vezetője akkor ajánlotta fel a versenybírói képzés lehetőségét, amely egy év múlva meg is valósult.
 
A képzést Komáromban szervezte meg az országos tűzoltósági főfelügyelőség és a Komárom-Esztergom Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. Az oktatás két elméleti és két gyakorlati napján a szlovák szakemberek a bírók szemszögéből ismertették a baleseti sérültek szakszerű kimentésének lépéseit, bemutatták a beavatkozás végrehajtásának bírói és oktatói feladatait is. A képzésen berendezett baleseti szituációk elemzésével az állomány megismerhette a nemzetközi versenyeken alkalmazott technikákat, és megoszthatta egymással a legjobb mentéstechnikai tapasztalatokat. A képzésen megszerzett minősítés nemzetközi szintű bírói tevékenységre jogosít, így a V-4-es országok között tervezett műszakimentési-versenyekre Magyarország a versenycsapatok mellett immár kiképzett és vizsgázott versenybírókat is delegálhat.
 
A tervek szerint a versenybírók a jövőben nagyobb szerepet kaphatnak a hazai beavatkozói állomány felkészítésében és továbbképzésében is. Mindezek előtt fontos feladatot kell teljesíteniük, hiszen augusztus 26-tól Karcagon zajlik majd a XII. Országos Tűzoltószakmai és II. Országos Műszaki Mentési Vetélkedő, amelyen régi tapasztalatokkal, ám új ismeretekkel vesznek majd részt a nemzetközi szinten is kiváló magyar versenybírók.
 
Fotó: Korbely László tűzoltó százados

Kapcsolódó képek:
Nemzetközi minősítést szereztek a műszakimentési-versenyek bírói Nemzetközi minősítést szereztek a műszakimentési-versenyek bírói Nemzetközi minősítést szereztek a műszakimentési-versenyek bírói
További képek a galériában