Szervezetünk hírei


A HUSZÁR is részt vesz az Ironore 2019 projektben
2019. szeptember 12. 13:49
A HUSZÁR is részt vesz az Ironore 2019 projektben Az Ironore 2019 az Osztrák Vöröskeresztnek az Európai Unió társfinanszírozásában megvalósuló projektsorozata, amely egy régi probléma új eszközökkel történő megoldását modellezi. Az Alpok mentén sűrűn előforduló földrengések komoly kihívást jelentenek az ott élőknek éppúgy, mint a mentésben résztvevőknek. Az Ironore 2019 szeptember 12-én, az osztrák Eisenerzben megkezdődött gyakorlat öt ország négyszáz önkéntesének erejét, felkészültségét teszi próbára annak jegyében, hogy valós helyzetben minél gyorsabban és hatékonyabban történjen a mentés és a károk felszámolása.
Évente mintegy negyven kisebb földrengéssel küzdenek meg Ausztriában az Alpok mentén élők, előfordul azonban, hogy hetes erősségű rázkódások teszik próbára az emberek mindennapjait. Az Ironore 2019 projekt életre hívói azt tűzték ki célul, hogy egy gyakorlatsorozat keretében teszteljék az együttműködést, a különböző országok mentőcsapatainak munkáját, a közös irányítás nehézségeit, a legkorszerűbb eszközök kapacitását, és a technológiai újításokat.
 
E programsorozat egyik eleme a szerdától vasárnapig tartó, Eisenerz romvárosában megrendezett gyakorlat, ahová a HUSZÁR közepes kategóriájú, nemzetközi minősítéssel rendelkező városi kutató-mentő csapat negyvenhat önkéntese, 11 járműve, és 7 kiképzett keresőkutyája is megérkezett szeptember 12-én. A somogyi, zalai, Pest és Baranya megyei önkéntesek a Magyar Vöröskereszt csapatával együtt lépték át a határt, és csatlakoztak hozzájuk a Fővárosi Vízművek Zrt. mobil víztisztítóját szállító és üzemeltető szakemberek is.
 
A csapat parancsnoka, Antalicz Lóránd tű. alezredes, Somogy megyei polgári védelmi főfelügyelő tájékoztatása szerint a Huszár feladatai között elsősorban a romok közötti kutatás szerepel. A gyakorlat forgatókönyve szerint erős földrengés rázta meg a környéket, a magyar önkéntesek az áldozatok megkeresésében, mentésében, és az egészségügyi ellátó pontokhoz történő eljuttatásában működnek közre.
 
A HUSZÁR a katasztrófavédelem központi önkéntes mentőszervezete, amely közepes kutató-mentő egységeket tömörít. Az ENSZ Nemzetközi Kutatás és Mentési Tanácsadó Csoport (INSARAG) Irányelvek és Módszertannak megfelelően képes egyebek között a keresőkutyákkal vagy műszaki kereső berendezésekkel történő kutatásra, mentésre, vasbeton- és acélszerkezetek bontására is. Tagjai csütörtök reggel lelkesen és felkészülten indultak el a Graztól mintegy hatvan kilométerre fekvő „romvárosba”, hogy nemzetközi szintéren mérjék meg teljesítőképességüket.
 
Fotó: Kalamár Norbert tű. főhadnagy S. Tóth Anikó tű. százados kiemelt főelőadó

Kapcsolódó képek:
A HUSZÁR is részt vesz az Ironore 2019 projektben A HUSZÁR is részt vesz az Ironore 2019 projektben A HUSZÁR is részt vesz az Ironore 2019 projektben
További képek a galériában