Szervezetünk hírei


Szakmai felkészítés-sorozat a módosított Országos Tűzvédelmi Szabályzatról
2019. október 04. 12:53
Szakmai felkészítés-sorozat a módosított Országos Tűzvédelmi Szabályzatról A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságon október 2-3-án megkezdődött a katasztrófavédelem hatósági állományának felkészítése a 2020. január 22-én hatályba lépő módosított Országos Tűzvédelmi Szabályzat, valamint az ebből következően változó tűzvédelmi műszaki irányelvek alkalmazására.
A képzéssorozat keretében a következő hetekben először az érintett hivatásos állomány, majd a tervezők, kivitelezők, üzemeltetők, piaci szereplők kapnak tájékoztatást az Országos Tűzvédelmi Szabályzat és a kapcsolódó tűzvédelmi műszaki irányelvek változásairól.
 
Péter András tűzoltó alezredes, a BM OKF tűzmegelőzési főosztályának vezetője nyitóelőadásában ismertette a szabályzat módosításának folyamatát, hátterét és indokait. A főosztályvezető kitért arra, hogy a tűzvédelmi szabályozás folyamatos felülvizsgálatával és a szükséges pontosítások elvégzésével még hatékonyabban lehet érvényesíteni az elvárt biztonsági szintet. Az Országos Tűzvédelmi Szabályzat a módosítást követően is megőrzi előremutató, modern, keretjellegű mivoltát – hangsúlyozta az alezredes. A felülvizsgálat alapelve volt – tette hozzá –, hogy feldolgozzák a jogalkalmazói tapasztalatokat, tovább erősítsék a mérnöki megközelítést, áthelyezzék a konkrét megoldásokat a műszaki követelményekbe (elsősorban a tűzvédelmi műszaki irányelvekbe), mindeközben megtartsák a szabálygyűjtemény alapvető felépítését és struktúráját.
 
A képzési program első részében a kockázatiosztályba-sorolásról, a tűzterjedés elleni védelemről, az építményszerkezetek, építési termékek tűzvédelmi követelményeiről, az egyes rendeltetésekhez kapcsolódó elvárásokról Wagner Károly tűzoltó alezredes tartott előadást.
 
A továbbiakban a kiürítéshez, a hő- és füst elleni védelemhez, a tűzjelző és tűzoltó berendezésekhez, a villamos berendezésekhez, villámvédelemhez, a beavatkozási feltételekhez, a robbanás elleni védelemhez kapcsolódó változásokról Szabados László tűzoltó alezredes, Juhász Attila tűzoltó százados és Badonszki Csaba tűzoltó alezredes beszélt. A használati szabályokkal kapcsolatos újdonságokat és változásokat Sándor Roland tűzoltó alezredes foglalta össze.
 
A képzés zárásakor Péter András összegezte az elhangzottakat. Hangsúlyozta annak fontosságát, hogy az érintett állomány minél részletesebben megismerje és elsajátítsa a követelményrendszerben, valamint a megoldásokat tartalmazó segédletekben szereplő módosításokat.
 
A főigazgatóság nagy hangsúlyt helyez arra, hogy az együttműködő szakmai szervezetek számára is biztosítson felkészítési lehetőséget, amelyekre itt lehet jelentkezni, továbbá előadókkal részt vesz a társszervek, szakmai kamarák által rendezett munkaműhelyeken.
Fotó: Szőke Péter BM OKF

Kapcsolódó képek:
Szakmai felkészítés-sorozat a módosított Országos Tűzvédelmi Szabályzatról Szakmai felkészítés-sorozat a módosított Országos Tűzvédelmi Szabályzatról Szakmai felkészítés-sorozat a módosított Országos Tűzvédelmi Szabályzatról
További képek a galériában