Szervezetünk hírei


Komárom-Esztergom megyében dolgoznak az ország legjobb tűzvizsgálói
2019. október 11. 12:34
Komárom-Esztergom megyében dolgoznak az ország legjobb tűzvizsgálói Lezárult a tűzvizsgálók országos versenye Hajdúszoboszlón. Október 11-én, pénteken délelőtt szakmai fórummal és ünnepélyes eredményhirdetéssel ért véget az V. Tűzvizsgáló Szakmai Vetélkedő. A verseny záróprogramjának keretein belül a külföldi szakmai stáb tartott előadásokat a résztvevőknek. Folkert van der Ploeg, a holland tűzvizsgáló iskola képviseletében egyebek mellett országa tűzvizsgálati statisztikai adatait ismertette, bemutatta a munkafolyamatot és a képzésük rendszerét. A fórumon technikai fejlesztésekről is hallhattak a résztvevők, mindezt rövid gyakorlati bemutató követte.
Az ünnepélyes eredményhirdetést Erdélyi Krisztián tű. dandártábornok, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság általános főigazgató-helyettese nyitotta meg, aki az tűzvizsgálati szakterület eredményességéről beszélt. Kiemelte, hogy a katasztrófavédelem szakemberei a feltárt esetek több mint nyolcvan százalékában teljes bizonyossággal megállapították a tűz keletkezésének okát. A tábornok hangsúlyozta, hogy ez a kiemelkedő eredmény a tárgyi feltételek, a gyakorlati tapasztalatok és a képzések mellett az országban dolgozó körülbelül száznegyven tűzvizsgáló szakmai felkészültségének tulajdonítható.
 
A versenyen Csongrád megye tűzvizsgáló párosa a harmadik helyet érte el, a második Baranya megye csapata lett. A bajnoknak járó vándorkupa Komárom-Esztergom megyébe került. A legjobb párost Janics Csaba tű. ezredes és Kiss Róbert tű. százados alkotta. A legeredményesebb helyszíni szemle végrehajtásáért is ők érdemelték ki a különdíjat. Különdíjat kapott a legjobb tesztfeladat megoldásáért Szabó Bálint tű. százados, Pest megye tűzvizsgálója is.
 
A versenybírák értékelésükben kiemelték, hogy a verseny során alkalmazott megoldási módszerek jó alapanyagot szolgáltatnak a további képzésekhez. Örömmel tapasztalták, hogy a helyszíni szemle lépéseit és a tűzvizsgálat gyakorlati feladatait a tűzvizsgáló szakemberek készségszinten alkalmazzák. Mindez a gyakorlatban lényegesen felgyorsítja és pontosabbá teszi a munkájukat, amelynek a nehézségét az okozza, hogy szinte teljesen megsemmisült, vagy sérült tárgyak vizsgálata alapján, és a tűz által elpusztított környezetben kell használható és „beszédes” nyomokra bukkanniuk.
 

Kapcsolódó képek:
Komárom-Esztergom megyében dolgoznak az ország legjobb tűzvizsgálói Komárom-Esztergom megyében dolgoznak az ország legjobb tűzvizsgálói Komárom-Esztergom megyében dolgoznak az ország legjobb tűzvizsgálói
További képek a galériában