Szervezetünk hírei


Háromnapos veszélyesáru-szállítási ellenőrzési akció az ország közútjain
2019. október 11. 14:00
Háromnapos veszélyesáru-szállítási ellenőrzési akció az ország közútjain A korábbi évekhez hasonlóan tartotta meg országos közúti ellenőrzési akcióját a katasztrófavédelem. A társszervek területi és helyi szerveinek részvételével lebonyolított DISASTER 2019 ADR II. elnevezésű ellenőrzéssorozat október 8. és 10. között zajlott.
Az akció elsődleges célja ezúttal is az illegális, rejtett nemzetközi és belföldi közúti veszélyes szállítmányok felderítése, a szabálytalan, ezért kockázatot jelentő járművek kiszűrése, vagyis a közúti közlekedés biztonságának növelése volt. Az ellenőrzéseket országosan, valamennyi megyére kiterjedően, egyidejűleg hajtották végre, összesen csaknem százharminc ellenőrzési helyszínen háromszáz-nyolcvan katasztrófavédelmi szakember részvételével. A hatékonyság növelése érdekében mozgó katasztrófavédelmi ellenőri csoportok is bekapcsolódtak az akcióba.
 
A három nap során összesen csaknem 3400 közúti járművet vettek kontroll alá, közülük 805 szállított az ADR hatálya alá tartozó veszélyes árut. Az ellenőrök 69 közúti járműnél összesen 109 szabálytalanságot tártak fel. A szabálytalanság 16 esetben olyan jellegű volt, amely miatt a járművet fel kellett tartóztatni. A legnagyobb kockázatot jelentő szabálytalanságból 23 volt, ezek esetében azonnali intézkedésre volt szükség. A feltárt hibák jellemzően a nem megfelelő rakományrögzítésre, a fuvarokmány hibás kitöltésére, illetve az írásbeli utasítás, valamint a tűzoltókészülékek hiányára voltak visszavezethetőek. Az ellenőrök szúrópróbaszerűen vizsgálták az ADR hatálya alá nem tartozó járműveket is, 11 esetben találtak tűzoltókészülékkel kapcsolatos szabálytalanságot.
 
A három nap alatt ellenőrzött közúti járművek együtt több mint 8700 tonna, és csaknem 700 ezer liter veszélyes árut szállítottak. A korábbi évek Disaster akcióihoz hasonlóan most is az ellenőrzött járművek kilenc százalékánál tártak fel valamilyen hiányosságot, ami egyértelműen mutatja, hogy az évről-évre megtartott ellenőrzési akciók szükségesek, tovább kell erősíteni a közúti veszélyesáru-szállítás biztonságát.
 
 
 

Kapcsolódó képek:
Háromnapos veszélyesáru-szállítási ellenőrzési akció az ország közútjain Háromnapos veszélyesáru-szállítási ellenőrzési akció az ország közútjain Háromnapos veszélyesáru-szállítási ellenőrzési akció az ország közútjain
További képek a galériában