Szervezetünk hírei


Próbamálházás a GrimpDay Asia világverseny előtt
2019. október 24. 13:11
Próbamálházás a GrimpDay Asia világverseny előtt A HUNOR mentőszervezet kötéltechnikai versenycsapata gőzerővel készül a novemberi GrimpDay Asia világversenyre, a felkészülés részeként most próbamálházást tartottak. A HUNOR gyakorlatozott már a Kőröshegyi völgyhídon, a Puskás Ferenc Stadionban, a felkészülésben a TEK kötéltechnikai egységei és pszichológusai is részt vettek. A próbamálházás az utolsó előtti állomás a nagy verseny előtt.
A HUNOR összeállította versenyfelszerelését, amellyel a nyolc tagból álló kötéltechnikai versenycsapat a november 22-24. között kínai ShenZhenben és Hongkongban tartandó GrimpDay Asia kötéltechnikai-mentési világversenyre utazik.
 
A novemberi viadalon tizennégy csapat vesz részt. Az előírások szerint a versenycsapatoknak legalább hét tagot kell kiállítaniuk, egy csapatvezető, négy mentési szakértő, egy megfigyelő és egy „áldozat” alkotja a teamet. A védőeszközökön túl az öltözetre, ruházatra, lábbelire, a felszerelés meglétére és a személyi kompetenciákra is szigorú előírások vonatkoznak. Így például az áldozatnak, azaz a mentendő embernek védőfelszerelések nélkül is legalább hatvan kilogrammosnak kell lennie. A csapatnak a mentés során kétköteles és önfékező biztosítási rendszert kell kiépítenie, és legalább hatszáz méternyi kötélzettel kell rendelkeznie, hogy hatvan méter magas kötélpályát is ki tudjon alakítani. A szervezők nem biztosítanak technikai eszközt, felszerelést.
 
A HUNOR tagjai most a katasztrófavédelem ferihegyi raktárában több száz kötéltechnikai felszerelést vizsgáltak felül. A személyi védőfelszereléseken túl tízféle kötéltechnikai gépcsoportból álló, mintegy háromszáz kilogrammnyi karabinert, mászógépet, ereszkedőgépet, csigát, kötelet készítettek össze az útra. Egy emberre várhatóan harmincöt kilogrammnyi teher jut.
 
Ez év júniusában az évről évre megrendezett GrimpDay-n, a világ egyik legrangosabb kötéltechnikai versenyén négy kontinens tizenhárom országának harminc mentőcsapata közül a HUNOR versenycsapata a második helyen végzett. A dobogós helyezéssel szerzett jogot Magyarország mentőcsapata az ázsiai világversenyen való indulásra. Akkor a HUNOR hét hónapon át készült a versenyre, most már tehát csaknem egy éve, havi rendszerességgel, többnapos gyakorlatok keretében trenírozza magát. A felkészülés utolsó állomásának helyszínét a Komárom-Esztergom megyei Klastrom-puszta, Legény- és Leány-barlang sziklafalai adják, a november elején tartandó tréningen a Magyar Barlangi Mentőszolgálat szakértői is segítik a hunorosokat.
Fotó: Jackovics Péter tű. ezredes.

Kapcsolódó képek:
Próbamálházás a GrimpDay Asia világverseny előtt Próbamálházás a GrimpDay Asia világverseny előtt Próbamálházás a GrimpDay Asia világverseny előtt
További képek a galériában