Szervezetünk hírei


Ismerkedés a mentőszervezetekkel
2012. január 12. 10:58
Ismerkedés a mentőszervezetekkel A szerdai napot a magyar mentőszervezetekkel, azok kapacitásainak, tevékenységének, felkészültségének megismerésével töltötte Per-Anders Berthlin, az ENSZ OCHA Magyarországon tartózkodó tanácsadója.
A svéd szakértő első útja a HUSZÁR alegységek telephelyei közül a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat solymári bázisára vezetett. Itt a mentort Balázs László, a szolgálat vezetője fogadta, majd Földvári Péter, a mentőkutyás csoport vezetője tartott angol nyelvű prezentációt a szervezet működéséről, felépítéséről, hazai és külföldi bevetéseiről, a jövőre vonatkozó tervekről. A szolgálat raktárában megtekintették a felszerelést, ezek elsősorban kutyás kutatásra, romkutatásra, eltűntek keresésére, sérültek mentésére alkalmas eszközök. Közülük érdekességként kiemelhető egy összeszerelhető felderítő repülőgép, amely a magasban készített felvételekkel képes plusz segítséget nyújtani a kereséshez.
 
A következő állomás Pilisvörösvár volt, a Magyarországi Mentőcsoportok Szövetségének egyik bázisát ugyanis az ottani önkéntes tűzoltóság jelenti. Pfeiffer Ferenc, a MMSZ elnöke mutatta be a tűzoltóság felszerelését. Per-Anders Berthlin megjegyezte, hogy jó, ha gazdag a felszerelés, de az is fontos – tekintett a koros járművekre –, hogy ezek oda is érjenek a külföldi bevetésre. Megjegyezte, feladatának tekinti hozzásegíteni a HUNOR és a HUSZÁR egységeket az ENSZ INSARAG minősítéshez, ugyanakkor a látottak alapján néhány dolgot még tisztáznia kell a BM OKF szakembereivel.
 
A harmadik helyszín a Rescue 24 Baptista Szeretetszolgálat Alapítvány Nemzetközi Kutatómentő Csapat gyáli bázisa volt, ahol az előzőekhez hasonló forgatókönyv alapján zajlottak az események. A szervezet vezetője, Pavelcze László mutatta be a csapat munkáját, kalauzolta végig a vendégeket a tucatnyi konténert, változatos felszereléseket, köztük kommunikációs konténert, mobil rádióállomást, lakósátrakat magába foglaló arzenálon. Per-Anders Berthlin elismeréssel szólt a sokszínű eszközparkról. A nap folyamán az ENSZ OCHA tanácsadója mindenhol érdeklődéssel tekintette meg a mentőcsapatok bázisait, és valamennyi szervezet struktúrájáról tett fel kérdéseket.


Kapcsolódó képek:
Ismerkedés a mentőszervezetekkel Ismerkedés a mentőszervezetekkel Ismerkedés a mentőszervezetekkel
További képek a galériában