Szervezetünk hírei


A mentor Ferihegyen és Jászberényben járt
2012. január 13. 13:27
A mentor Ferihegyen és Jászberényben járt Per-Anders Berthlin, az ENSZ OCHA tanácsadója magyarországi tartózkodásának harmadik napján, január 12-én a BM OKF Gazdasági Ellátó Központjának (GEK) Ferihegyi úti bázisára, a Jászberényi mentőkutyás egység telephelyére és a Jászberényi Hivatásos Tűzoltóságra látogatott.
Az ismerkedés a Ferihegyi úti bázissal egy munkamegbeszéléssel kezdődött. Ezen az OKF és a GEK azon munkatársai, valamint önkéntes speciális mentők vettek rész, akik a HUNOR és a HUSZÁR mentőcsapatok felkészítésében, felszerelésében, ellátásában részt vesznek. A mentőszervezet létrehozásával kapcsolatos szervező munka fontosabb lépéseit, a csapat szervezeti felépítését és képességeit Jackovics Péter tű. alezredes, a BM OKF Műveleti Osztályának vezetője ismertette. Az ENSZ INSARAG minősítés hazai alkalmazásának történetébe Kocsik Pál, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság Polgári Veszélyhelyzet-tervezési és Szervezési Osztályának vezetője adott rövid betekintést. Garaguly István pv. százados, a Polgári Veszélyhelyzet-tervezési és Szervezési Osztály kiemelt főreferense a Fővárosi Központi Rendeltetésű Mentőszervezet (FKRMSZ) hazai és külföldi bevetéseinek tapasztalatairól tartott bemutatót. A HUNOR Mentőszervezet logisztikáját Dr. Demény Ádám tű. alezredes, a Gazdasági Ellátó Központ igazgatója mutatta be.
 
Ezt követően a GEK bázisán összpontosított speciális mentő, hírközlő, mentesítő, szállító és más berendezéseket, eszközöket, járműveket, létesítményeket, raktárakat, sátrakat és konténereket tekintette meg  Per-Anders Berthlin. A látnivalók legtöbbjéhez Bujdosó János tű. ezredes, a GEK igazgató-helyettese fűzött magyarázatot, a mobil kórház alkalmazásának feltételeit, lehetőségeit pedig Dr. Szomolányi Gábor tű. alezredes, a BM OKF vezető főorvosa vázolta az érdeklődő vendégnek. A többórás szemle a tábori konyha bemutatásával és stílszerűen az ott készült ebédel végződött.
 
A szemlét és ebédet követő értékeléskor Per-Anders Berthlin elmondta, nagy benyomást tett rá mindaz, amit a nap folyamán látott és hallott és megtiszteltetésnek tekinti, hogy hozzájárulhat a HUNOR mentőosztag ENSZ INSARAG minősítés megszerzésére történő felkészítéséhez. Ezután néhány gyakorlati szempontot, gondolatot osztott meg a jelenlévőkkel, például azt javasolta, hogy a magyar csapat ne a 2005-ben megszerzett INSARAG minősítéséből induljon ki, hiszen azóta nagyon sok minden megváltozott. Akkor még például nemigen volt kivel összehasonlítani a felszerelést, a képességeket, a teljesítményt, ma azonban már 25-30 nagyon jól felszerelt, maximálisan felkészült csapat rendelkezik a legmagasabb minősítéssel, így megváltoztak az értékelés kritériumai. Nem az számít elsősorban, hogy mi mindennel rendelkezik egy csapat, sokkal inkább az, hogy a rendelkezésre álló eszközökből milyen gyorsan tud egy kompakt szállítmányt összeállítani, az ahhoz szükséges dokumentációt megszerezni, a fogadó országba megfelelően beléptetni és a kárhelyszínen maximális eredményességgel használni. Aki járt már bevetésen a harmadik világban, tette hozzá a mentor, az tudja, mennyire bonyolult a felszerelés beléptetése például egy egzotikus ázsiai országba.
 
A mentori látogatás harmadik munkanapjának következő állomása Jászberény volt, ahol a mentőkutyás egység tevékenységével, felkészültségével ismerkedett behatóan az ENSZ INSARAG szakértője.
 
Szabó Gábor, a mentőkutyás egység vezetője elmondta Per-Anders Berthlinnek, hogy a Kutyákkal az Életért Közhasznú Alapítványt Mentőkutyás Szolgálata által kiképzett négylábúak romok alatt rekedt emberek, sérültek felkutatásában, vagy eltűnt személyek felkutatásában végeznek pótolhatatlan munkát. Számos nemzetközi, hazai versenyen elért sikerekkel dicsekedhetnek, és három világbajnoki dobogós helyezéssel is rendelkeznek a jászberényi kutyás mentők és neveltjeik. Évente átlagosan 15 „éles” riasztásuk van. Legtöbbször eltűnt személy keresését kéri a velük szerződéses viszonyban levő rendőrség és a katasztrófavédelem. Több mint 130 esetben találtak már meg eltűnteket. A tájékoztató után – már az alapítvány jászberényi telephelyén – Adám Zsófia Happy névre hallgató német juhászával és Dánffy Brigitta Kira nevű labrador keverékével ún. fegyelmezési gyakorlatokat mutatott be.
 
Per-Anders Berthlin programja a Jászberényi Hivatásos Tűzoltóságon tett látogatással folytatódott, végül esti romkutatást mutattak be és értékeltek a jelenlétében.


Kapcsolódó képek:
A mentor Ferihegyen és Jászberényben járt A mentor Ferihegyen és Jászberényben járt A mentor Ferihegyen és Jászberényben járt
További képek a galériában