Szervezetünk hírei


Mentori javaslatok a nemzetközi minősítéshez
2012. január 13. 15:16
Mentori javaslatok a nemzetközi minősítéshez A mentori látogatás első három munkanapján tapasztaltakat január 13-án foglalta össze értékelésében Per-Anders Berthlin, az ENSZ OCHA (Humanitárius Ügyek Koordinációs Irodája) tanácsadója, aki egyúttal javaslatait is megfogalmazta.
A négynapos magyarországi programját záró értékelésében Per-Anders Berthlin megköszönte azt a tartalmas szakmai programot, amelynek itteni tartózkodása idején részese lehetett. Mint mondta, ennek során reális áttekintést kapott több, Magyarországon működő mentőosztag felszereltségéről, képességeiről, tevékenységéről, bevetéseiről. Csak az idő gátolta meg, hogy még teljesebb képet alkosson ezek gyakorlati alkalmazásáról, például egy gyakorlat vagy éles bevetés közben. A magyarországi mentőosztagok előtt álló tízhónapos felkészülési időszakban feszített munkára van szükség – szögezte le a mentor, hozzátéve. különösen a logisztikára, a csapatokon belüli és kívüli kommunikációra, a kiképzés tökéletesítésére kell fektetni a hangsúlyt. Az ENSZ OCHA szakértője hangsúlyozta, nagyon jó kezdeményezésnek tartja a Magyarországon tervezett nemzeti minősítés bevezetését és azt, hogy az önkéntes mentőszervezetek átesnek ezen a minősítési rendszeren. 
 
Per-Anders Berthlinkifejtette, hogy az időtényező különösen fontos egy kiterjedt, súlyos katasztrófa idején, amikor a szenvedő fél nemzetközi segítségre szorul. Emlékeztetett arra is, hogy egy nagy rombolással járó katasztrófa – mint például egy erős földrengés – esetén az első 24 órában a helyszínen kell lenni a kutató-mentő alakulatnak, attól függetlenül, hogy honnan indult, hiszen ekkor van még komoly esély arra, hogy a romok alól viszonylag sok élő embert menekítsenek ki. Minden, a tragédia után eltelt nappal csökken a túlélők száma. Ha tehát egy mentőszervezet valóban hatékony akar lenni, akkor szinte kimondhatatlanul fontos a szerepe a gyors riasztásnak, a mozgósításra fordítandó idő minimalizálásának – figyelmeztetett.
 
A kiképzéssel összefüggésben Per-Anders Berthlin kiemelte, hogy integrált felkészülést kell biztosítani, véleménye szerint hiába végeznek egyes csapatelemek önmagukban egy kárhelyen jó munkát, ha az egész nem áll össze egy jól szervezett, koordinált csapattá, az eredmény elmarad a lehetőségektől, s ezen akár emberéletek is múlhatnak. E szempontra a mentor szerint különösen a HUSZÁR Mentőszervezet felkészítése során kell különös figyelmet fordítani, mert ez több különálló csapatból, alegységből áll majd össze.
 
A mentori látogatás negyedik munkanapját záró összefoglaló után Per-Anders Berthlin Dr. Tóth Ferenc tű. dandártábornokkal, a BM OKF országos polgári védelmi főfelügyelőjével, Dr. Nyikos Attila tű. ezredessel, a BM OKF Nemzetközi és Jogi Főosztályának vezetőjével, Jackovics Péter tű. alezredessel, a BM OKF Műveleti Osztályának vezetőjével áttekintette az INSARAG minősítési ütemtervet és megvitatta a további feladatokat.


Kapcsolódó képek:
Mentori javaslatok a nemzetközi minősítéshez Mentori javaslatok a nemzetközi minősítéshez Mentori javaslatok a nemzetközi minősítéshez
További képek a galériában