Szervezetünk hírei


Sikeres volt a HUNOR mentőszervezet toborzója
2012. február 06. 15:40
Sikeres volt a HUNOR mentőszervezet toborzója Még az előzetes várakozásokat is felülmúlóan sikeres volt a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság által megalakítandó HUNOR Mentőszervezet toborzója. Az év elején közzétett felhívásra február elsejéig több száz hivatásos tűzoltó jelentkezett, önkéntesen vállalva így a lakosság életének és anyagi javainak védelmét szolgáló hazai és nemzetközi küldetésekben való részvételt.
A HUNOR Mentőszervezet megalakulását követően Magyarország hivatalos mentőcsapataként tevékenykedik majd. Gyorsreagálású erőként feladata lesz a hazai és nemzetközi katasztrófák esetén, elsősorban a földrengés sújtotta területen műszaki mentési és kutatási feladatok végrehajtása. A mentőszervezetbe jelentkezett hivatásos tűzoltók valamennyien sokéves műszaki mentési tapasztalattal, 4-5 speciális szakképzettséggel rendelkeznek, jelentkezésükkel a további képzéseken történő részvételt is vállalták.
 
A toborzás lezárulta után először egészségügyi és pszichológiai szűrővizsgálatokon, valamint erőnléti felmérésen kell átesnie a csapat tagjává aspirálóknak. A cél ugyanis az, hogy a HUNOR Mentőszervezet a szakmailag legfelkészültebb, legtöbb tapasztalattal rendelkező és jó egészségügyi állapotban lévő tűzoltókból alakuljon meg. Ez azért is fontos, mert a 82 fős hivatásos katasztrófavédelmi kutató-mentő szervezet október végén egy ENSZ minősítő terepgyakorlaton vesz részt. A minősítő gyakorlat előtt a kiválasztott tűzoltók a városi kutatás-mentéshez szükséges speciális képzésekben részesülnek, ebben hazai, a különleges mentésben jártas szakértők és a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ oktatói segítik majd őket.
 
Azokra a hivatásos tűzoltókra is számít az országos katasztrófavédelem, akiket első körben nem választanak be a csapatba, hiszen a tervek szerint a HUNOR Mentőszervezet a későbbiekben 210 fősre bővül.


Kapcsolódó képek:
Sikeres volt a HUNOR mentőszervezet toborzója Sikeres volt a HUNOR mentőszervezet toborzója Sikeres volt a HUNOR mentőszervezet toborzója