Szervezetünk hírei


A búvárok is kidolgozták követelményrendszerüket
2012. február 09. 17:14
A búvárok is kidolgozták követelményrendszerüket A HUSZÁR különleges mentőcsoportok felkészítésének programja szerint február 9-én a búvárok munkacsoportja tartotta ülését a BM OKF központjában. Ennek során megvitatták, kidolgozták a kutatásban és mentésben való részvétel alapvető szakmai követelményeit, annak rendszere a nemzeti minősítés egyik eleme lesz.
Három munkacsoport – mentőkutyások, a mentőbúvárok, a magasból-mélyből mentő, kötéltechnikát alkalmazó speciális mentők munkacsoportja dolgozott, illetve dolgozik e napokban a saját szakterületére vonatkozó minimális szakmai követelmények kimunkálásán. A búvárok munkaműhelyére tizennégyen érkeztek az ország különböző egyesületeiből, szervezeteiből. A megbeszélésen részt vett Marosvári Csaba alezredes, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság Hajós- és Búvárszolgálatának vezetője is.  
 
 Az érdemi vitát megelőző felvezetésében Jackovics Péter tű. alezredes, a BM OKF Műveleti Osztályának vezetője szólt röviden a nemzeti minősítési rendszer fontosságáról, annak szempontjairól. A minősítés egyik célja az osztályvezető szerint az, hogy elejét vegyék a felkészületlen, megfelelő felszereléssel nem rendelkező mentők részvételének olyan speciális bevetésekben, amelyek során a körülmények oly mértékig megoldhatatlan feladat elé állítják a tapasztalatlan kezdőt, hogy végül őt is menteni kell. Jackovics Péter hivatkozott a kutyás mentők tegnapi megbeszélésére, ahol az előre kidolgozott javaslattervezet minden pontját áttekintették a jelenlévők. Valamennyi pontról külön szavaztak, vagyis többségi döntéssel szentesítették a tervezet minden elemét. Az alezredes e módszer követését ajánlotta búvároknak.
 
Alapként most a Magyar Búvár Szakszövetség által javasolt szakmai anyag szolgált. Ezt a BM OKF Polgári Védelmi Főfelügyelősége vitára alkalmasnak ítélte. Abban az alapvető általános elvárások és követelmények mellett az adminisztratív követelményekre, a speciális felszerelésekre, a kommunikációra és az informatikai kritériumokra, az aktiválásra, a mozgósításra is kitérnek. A munkaműhely résztvevői sorra vették a tervezet egyes pontjait, és ahol nem volt egyetértés, ott a szavazás, a többségi vélemény döntött. A mintegy félnapos megbeszélés, vita eredményeképpen a búvárok is kidolgozták a nemzeti minősítéshez elengedhetetlen minimális szakmai követelményrendszert.

Kapcsolódó képek:
A búvárok is kidolgozták követelményrendszerüket A búvárok is kidolgozták követelményrendszerüket A búvárok is kidolgozták követelményrendszerüket
További képek a galériában