Szervezetünk hírei


A legmodernebb technika Gyöngyösön
2012. február 10. 12:59
A Károly Róbert Főiskolán létesül az ENSZ Világűrirodájának 12. regionális hivatala. Az erről szóló okiratot február 7-én írták alá Bécsben, az ENSZ Világűrbizottságának központjában. A világ több pontján működő Regionális Támogatási Hivatalok a katasztrófakockázatok csökkentését, a katasztrófák elhárítását és a humanitárius feladatok végrehajtását segítik. A BM OKF 2011-ben együttműködési megállapodást kötött a Károly Róbert Főiskolával a katasztrófák elleni védekezés és a következmények gyors, hatékony és szakszerű kezelése érdekében.
Az ENSZ Világűrbizottságának végrehajtó testülete, az ENSZ Világűriroda (UNOOSA) és a Károly Róbert Főiskola által közösen létesített és üzemeltetett regionális hivatal (Regional Support Office, RSO) februártól működik Gyöngyösön. A hivatal létesítését az ENSZ Közgyűlés felhívására Magyarország Kormánya ajánlotta fel. A regionális hivatal annak a 12 központnak az egyike lesz a világon, amely az ún.  UN-SPIDER (katasztrófa és vészhelyzet-elhárító) program megvalósításában vesz részt. A hivatal feladata, hogy segítse, támogassa a természeti és ipari katasztrófák megelőzését, illetve a bekövetkezett katasztrófák elhárítását célzó tevékenységet, az emberi élet és az anyagi javak mentését, valamint a katasztrófák hatásainak felmérését.
 
A főiskola regionális hivatallá minősítéséhez nagyban hozzájárult, hogy a felsőoktatási intézménnyel szorosan együttműködő országos katasztrófavédelem a döntést ajánlásával támogatta.
 
A hivatal az ENSZ égisze alatt távérzékelési eszközökkel és módszerekkel támogatja valamennyi tagállam, különösen a fejlődő országok katasztrófavédelmi tevékenységét hurrikánok, árvizek, erdőtüzek, tengeri balesetek, földrengések, nukleáris balesetek idején. A létrejövő hivatal részt vesz többek között NASA felvételek feldolgozásában is. Emellett műholdas felvételeket elemez, alacsony repülési felvételeket készít és dolgoz fel ún. hiperspektrális technikával, ezeket nem csak a UN-SPIDER hálózat, hanem az ENSZ valamennyi tagállama hasznosítja. A hivatalnak közvetlen hozzáférése van a NASA műholdas felvételeihez és részt vesz olyan programokban, amelyek a katasztrófák és vészhelyzetek felderítését szolgálják. Az RSO egység bárhol bevethető a világban katasztrófa esetén az ENSZ égisze alatt.
 
A hivatalnak a gyöngyösi Károly Róbert Főiskolára való telepítése mellett szólt az, hogy például a kolontári vörösiszap-katasztrófa, vagy a Mexikói-öbölben történt olajkatasztrófa légi felderítésében való közreműködése idején az intézmény bizonyította, hogy egyedülálló tudással bír a környezeti állapot felmérése terén.