Szervezetünk hírei


Kötéltechnikát alkalmazó különleges mentők tanácskozása
2012. február 13. 19:12
Kötéltechnikát alkalmazó különleges mentők tanácskozása A HUSZÁR Különleges Mentőcsoport felkészítésének ütemterve szerint február 13-án a magasból-mélyből és zárt térből mentő, kötéltechnikát alkalmazó speciális mentők munkacsoportja is kidolgozta alapvető szakmai követelményrendszerét.
A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságon tartott találkozón az ország szinte minden megyéjéből és a fővárosból érkeztek szakemberek, tizennyolc speciális mentő vett részt a munkacsoport ülésén. Voltak, akik szavazati jog nélkül, csak tanácskozási joggal kapcsolódtak be a munkába.
 
Bevezetőt a többi munkacsoporti üléshez hasonlóan most is Jackovics Péter tű. alezredes, a BM OKF Műveleti Osztályának a vezetője mondott. Beszélt a HUSZÁR és HUNOR mentőszervezetekről, ezek helyéről a megújuló egységes katasztrófavédelmi rendszerben. Ismertette azokat az alapvető szervezési kritériumokat, amelyek elengedhetetlenül szükségesek ahhoz, hogy egy alpintechnikát használó mentőcsoport a katasztrófavédelem rendszerén belül részt vehessen veszélyhelyzetek kezelésében, a mentésben, vagy egy ilyen jellegű gyakorlaton. Mindezeken túl arra kérte a megbeszélésre érkezett kollégákat, hogy dolgozzák ki az alapvető kritériumokat, amelyek előfeltételei a közös munkának és annak, hogy az adott mentőcsoport megfeleljen a nemzeti minősítés követelményeinek. „Sok minden más mellett egységesíteni kell a mentési módszereket, a képzési tematikákat”– mondta Jackovics Péter.
 
A bevezetőt követően mindenki bemutatkozott, elmondta, hány éve foglakozik ezzel a mentési technikával, milyen gyakorlatokon, milyen bevetéseket vett már részt.
 
A Magyar Barlangi Mentőszolgálat országos vezetője, Horváth Richárd történelminek nevezte az alkalmat, hiszen a katasztrófavédelem vezetése immár a legilletékesebbeket kérte fel egy szűk szakmai kritériumrendszer kidolgozására. Mint mondta, eddig ilyen nem volt, most pedig egy asztalnál ülnek olyanok, akik eddig egymásról csak a sajtóból tudhattak.
 
A tanácskozás előtt Horváth Richárd kidolgozta az „Alapvető szakmai követelmény a mentésbe bevonható hazai kutató feladatokat ellátó alegységhez – kötéltechnikai mentő alegység” című anyagot, amelyet a BM OKF Országos Polgári Védelmi Főfelügyelősége vitára alkalmasnak talált. Ezt a tervezetet előre szétküldték a megbeszélés minden résztvevőjének.
 
A munkaműhely elején az előre megfogalmazott észrevételeket, fenntartásokat, hozzászólásokat beszélték meg a kötéltechnikát alkalmazó különleges mentők. Sok vitát váltott ki például a mentési terület különválasztása az ipari alpintechnikai tevékenységtől és a barlangi mentéstől.
 
A tanácskozás résztvevői pontról pontra haladva, többségi szavazattal fogadták el, vagy módosították a tervezet meghagyott pontjait, fejezeteit, vagyis kidolgozták az alapvető, minimális szakmai követelményrendszert.

Kapcsolódó képek:
Kötéltechnikát alkalmazó különleges mentők tanácskozása Kötéltechnikát alkalmazó különleges mentők tanácskozása Kötéltechnikát alkalmazó különleges mentők tanácskozása
További képek a galériában