Szervezetünk hírei


Kolontár HAZMAT - Helyzetjelentés 19:45
2010. október 10. 20:18
A katasztrófavédelem első számú feladatként kezeli az Ajka és Kolontár közötti zagytározó gátjainak folyamatos ellenőrzését, melyben továbbra is részt vesznek a Vízügyi és Környezetvédelmi Központ Igazgatóság talajmechanikai szakértői.
A X-es tározó esetleges újabb kiömlésnek megállítása érdekében hatalmas erővel tovább folyt egy ideiglenes terelő ill. lokalizációs gát építése. A mai napon a X. kazetta északi gátján 9.00 órakor és 16.00 órakor volt mérés. A mérések az északi gát közepén (kritikus rész), illetve a gát két oldalán történtek. A mai mérések nem mutattak elmozdulást.
 
Devecser lakosságának esetleges kitelepítése esetére Győr-Moson Sopron megyében a 18 befogadó hely előkészítése, berendezése folyamatosan történik. A MÁV az esetleges kitelepítéshez Devecser és Tüskeváron állomásokon összesen 4 szerelvényt folyamatosan készenlétben tart mozdonnyal és személyzettel.
 
Október 11-én 13.30 órai kezdettel Dr. Bakondi György tű. vezérőrnagy a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója a KKB tudományos tanácsának „vörösiszap okozta károk csökkentése” c. ülését követően sajtótájékoztatót tart, ahol a meghívott uniós tudományos szakértőket is megismerheti a közvélemény.
 
A száraz időjárás következtében megnőtt a levegő vörösiszap porszennyezettsége. Erre való tekintettel - az ÁNTSZ állásfoglalása alapján - a Veszprém Megyei Védelmi Bizottság felhívta a védekezésben résztvevő személyi állomány és a vörösiszap által érintett lakosság figyelmét a porvédő maszk folyamatos használatára és előírás szerinti folyamatos cseréjére.
 
Folytatódott a megadott technológia szerinti gipszadagolás, a mért eredmények alapján savazás nem volt szükséges. A civil szervezetekből álló kereső kontingens a mai napon is folytatta az eltűntnek nyilvánított személy keresését a devecseri sportpályáról elindulva, Kolontár irányába. A keresés nem járt eredménnyel. A veszélyeztetett területen a védekezésbe bevont szervek együttműködése hatékony. A feladatok végrehajtásához szükséges erők, eszközök biztosítása folyamatos.