KEHOP 1.6.0-15-2016-00025 - Projekt bemutatása


Katasztrófavédelmi rendszerek fejlesztése a Balaton régió terültén

A projekt célja hatékonyabbá tenni a katasztrófavédelmi szervek reagálóképességét a Balaton régióban, ennek révén nagyban erősödik az állampolgárok élet-, és vagyonbiztonsága . A projekt két fő területre fókuszál: a mentési tevékenységek, valamint a balatoni viharjelzőrendszer fejlesztésére.

A projekt célkitűzése, hogy a katasztrófavédelmi szervek ebben a régióban is magasabb szinten legyenek képesek akár a szélsőséges időjárási jelenségek nyomán bekövetkező események során, akár a klímaváltozás következtében kialakult helyzetekben beavatkozni. A legfőbb cél tehát, hogy a katasztrófavédelem egységei extrém, kritikus helyszíneken is képesek legyenek beavatkozni, ennek során a bajba jutott állampolgárok életét és anyagi javait megmenteni, mindezt a lehető legrövidebb idő alatt.

A Széchenyi 2020 program keretében futó projekt keretében új gépjárművek és eszközök beszerzése történik meg, ezeknek köszönhetően a katasztrófavédelem egységei a régióban rövidebb idő alatt érkezhetnek az egyes káresetek helyszínére, és munkájukat korszerű felszerelésekkel végezhetik. A projekt eredményeként az egyre gyakoribb erdő-, bozót- és nádastüzeket a nehezen megközelíthető helyeken is megfelelő műszaki felszereltséggel, hatékonyan, lehet felszámolni a jövőben. A járművek kiválasztásakor elsődleges szempont a lehető legsokoldalúbb kihasználhatóság, az erőforrások optimális felhasználása és az energetikai hatékonyság volt.

A projekt másik fő fejlesztési területe a balatoni viharjelzőrendszer korszerűsítése, a lakosság veszélyhelyzetekkel kapcsolatos gyors tájékoztatása, a korai riasztás fejlesztése és kiterjesztése. A korszerűsítés új állomások létesítésével, illetve a már működő telephelyek fejlesztésével, például modern LED-jelzőberendezések üzembe helyezésével valósul meg. A LED-technológia előnyei - energiatakarékosság, hosszú élettartam, a költséges karbantartások számának jelentős csökkenése - a korszerűsített viharjelzőrendszer estében is hamar érzékelhetőek lesznek. . A fejlesztés kedvezően hat a szén-dioxid-kibocsátásra éppúgy, mint a rendszer fenntarthatóságára.

A projekt révén a Balaton régió települései és lakossága magas szintű védelmet kap, nő a lakosság élet- és vagyonbiztonsága, továbbá az élő és épített környezet is fokozottabb védelmet kap.

A KEHOP-1.6.0-15-2017-00025 azonosítószámú projekt támogatási összege 1 milliárd forint.

Projekt azonosítóKEHOP 1.6.0-15-2016-00025
Projekt címeKatasztrófavédelmi rendszerek fejlesztése a Balaton régió területén
KonzorciumvezetőBelügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság
Konzorciumi tagRSOE
Támogatási összeg 1 000 000 000
Támogatási intenzitás (%)100
A projekt tervezett fizikai befejezése2019.06.30.