Kéményseprő hírek


 
Egyre nagyobb területet látnak el a katasztrófavédelem kéményseprői
2016. október 25. 17:21
Egyre nagyobb területet látnak el a katasztrófavédelem kéményseprői November elsejétől Csongrád városa, valamint Bács-Kiskun megye és Baranya megye jelentős része a katasztrófavédelem kéményseprőipari szervének ellátási köréhez kerül. Ezzel immár 2499 településen gondoskodnak a szervezet alkalmazásában álló szakemberek a lakossági tulajdonban lévő kémények rendszeres tisztításáról és biztonságos működésének ellenőrzéséről.
A mostani bővítéssel 96 Bács-Kiskun megyei, 246 baranyai és három Csongrád megyei település lakosai kapják ezután a katasztrófavédelemtől a sormunkában végzett kéményellenőrzések időpontjáról szóló értesítőt. Gázüzemű és zárt égésterű tüzelő- és fűtőberendezésekhez kapcsolódó kémények esetén ez kétévente, minden egyéb fűtőberendezés esetében évente történik meg. Az ingyenes lakossági sormunka magában foglalja az ingatlanhoz tartozó kémény – füstelvezető-rendszer – és a hozzá tartozó összekötőelemek műszaki és biztonsági állapotának, tömörségének, átjárhatóságának ellenőrzését és tisztítását. A tevékenység fontos eleme, hogy a szakember ellenőrzi, nem áramlik-e vissza a szén-monoxid, valamint felmérik a helyiségek légáramlási viszonyait módosító egyéb tényezőket.
 
Nem lehet elégszer felhívni a figyelmet arra, hogy egy új szagelszívó vagy ventillátor beépítése, a régi nyílászárók újakra cserélése, illetve a szellőzők eltakarása mind-mind befolyásolják a helyiségek légellátását. Amennyiben nincs meg a biztonságos égéshez szükséges levegőmennyiség, úgy tökéletlen égés alakulhat ki és másodpercek alatt veszélyes mennyiségű szén-monoxid-koncentráció alakulhat ki.
 
A katasztrófavédelem kéményseprőipari szerve országosan, az egységes kiszolgálás érdekében központi ügyfélszolgálati rendszerben tájékoztatja és segíti az ügyfeleket. Általános információkat a www.kemenysepres.katasztrofavedelem.hu weboldalon lehet megtalálni, a konkrét kérdések esetén érdemes az online ügyintézést választani, telefonon pedig az ingyenes 1818 9.1 hívható.
 
A központ munkáját a megyei ellátási csoportok támogatják, elsődleges feladatuk az ellátási területhez kapcsolódó sormunka és a soron kívüli, megrendelésre, költségtérítés ellenében végzett kéményseprőipari feladatok munkaszervezése. A megyei ellátási csoportoknál személyes ügyintézésre is lehetőség van. Az ügyfélszolgálatok országosan hétfőnként 8-20 óráig, keddtől péntekig pedig 8-14 óra között tartanak nyitva. A megyei csoportok címét útvonaltervezővel együtt a honlap Ügyfélszolgálati oldalán találják.
 
Az ellenőrzés valamennyi kéménytulajdonos érdeke, ezért fontos, hogy mindenki tegye lehetővé a kéményseprők bejutását otthonába, így segítve a kéményellenőrzést és az előírt feladatok elvégzését. Legalább ennyire fontos továbbá a feltárt hibák mihamarabbi kijavíttatása.
 
Fotó: Illusztráció - Török Sándor tű.alezredes - Somogy MKI

Kapcsolódó képek:
Egyre nagyobb területet látnak el a katasztrófavédelem kéményseprői   
Letölthető dokumentum(ok):