Kéményseprő hírek


 
Kéményseprőmesterek képzése indult
2016. november 08. 12:16
Kéményseprőmesterek képzése indult A katasztrófavédelem kéményseprőipari szervénél eddig kiemelkedő teljesítményt nyújtó és több mint ötéves szakmai gyakorlattal rendelkező tizenkilenc kéményseprő szakmunkás kezdte meg november 7-én a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében indított felkészítő tanfolyamot, amely kéményseprőmester-vizsgával zárul majd.
Az öthetes képzés ideje alatt a mesterjelöltek a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ (KOK) Tas vezér utcai oktatótermeit látogatják, hogy az iparkamara képzési tematikáját követve hatvan órában pedagógiai és vállalkozási ismereteket hallgassanak, a szakmai ismeretanyagot pedig százhúsz órában a KOK Kéményseprőipari Szakcsoportjának tanáraitól és szakoktatóitól tanulják meg. A felkészítés során az égéstermék-elvezetők műszaki felülvizsgálatával, ellenőrzésével és tisztításával foglalkozó tematikus összegző tananyagot, valamint a tüzelő- és légtechnikai berendezések ellenőrzésével, tisztításával és vizsgálatával kapcsolatos elméleti és gyakorlati ismereteket sajátítják el. Ezeken túl a kémény- és tüzeléstechnikában alkalmazott mérések fizikai, illetve kémiai alapjait és összefüggéseit, valamint a kéményseprőipari szolgáltatás, a környezetvédelem és az energiatakarékosság kapcsolatát is tanulmányozzák.
 
A képzést indító rövid megnyitó beszédében Tengerdy Gabriella, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara mestervizsga-bizottságának titkára kiemelte: ,,egy szakma mesterének lenni minden korban tiszteletet érdemel”. A mester minősítés a kézműves szakmák legmagasabb fokú elismerő dokumentuma. Megszerzése egyfelől biztosítja a szakmai fejlődést és az egzisztenciális előrejutás lehetőségét, másfelől tanúsítja a szakmai, gazdasági, pénzügyi, vezetési, munkaügyi és jogi alapok készségszintű ismeretét. A mestervizsgáztatás a gazdaságot képviselő kamarák feladata, amelyet a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara kiemelten kezel. A mestervizsgára felkészítő tanfolyamok révén bekapcsolódnak a közös felkészülésbe, a képzőhelyekkel együtt biztosítják a minőségi szak- és felnőttképzést, valamint az erre épülő mesterképzést.
 
A katasztrófavédelem kéményseprőipari tevékenységet ellátó igazgatóhelyettesi szervezetének vezetője, dr. Nagy Rudolf tűzoltó ezredes azt hangsúlyozta, hogy az országos hatáskörű szervnek hiteles szakemberekre van szüksége. A leendő mesterekkel szemben a legfontosabb elvárás, hogy szakmailag felkészült, rátermett, elhivatott, és az állampolgárok életének és vagyonának védelme terén elkötelezett munkatársak legyenek. Rátermettségüket nem csupán az előttük álló, tanulással töltött hetekben, majd a mestervizsgán kell bizonyítaniuk, hanem megyéjükbe visszatérve a mindennapi munkában is.
 
Boros András, a KOK Kéményseprőipari Szakcsoportjának vezetője arra hívta fel a kéményseprők figyelmét, hogy a felkészülés nehéz és a mestervizsga még nehezebb lesz, a személyes felkészülési folyamat csak akkor hozza meg a várt eredményt, ha a hallgatók a tanórákon nemcsak részt vesznek, hanem nyitott elmével, odafigyeléssel és kitartó tanulással valóban kiérdemlik a mester címet.
 
A mesterjelöltek december 15-én és 16-án vizsgáznak. Pedagógiai és vállalkozási ismeretekből szóbeli vizsgát kell tenniük, majd a szakmai részből szóbeli, írásbeli, gyakorlati vizsgán kell bizonyítaniuk.
 
Fotó: Kissné Papp Tímea - BM OKF GEK és Jóri András - BM OKF

Kapcsolódó képek:
Kéményseprőmesterek képzése indult Kéményseprőmesterek képzése indult Kéményseprőmesterek képzése indult
További képek a galériában