Kéményseprő hírek


 
Hogyan juthatnak a gazdálkodó szervezetek a kéményseprőipari szolgáltatáshoz
2016. november 10. 13:49
Hogyan juthatnak a gazdálkodó szervezetek a kéményseprőipari szolgáltatáshoz A katasztrófavédelem kéményseprőipari szerve az ellátási területébe tartozó 17 megyében a lakossági sormunkát végzi, július elseje óta ingyenesen. Ugyanezt a sormunkát a gazdálkodó szervezetek részére az adott megyében, illetve ellátási területen nyilvántartásba vett kéményseprőipari egyéni vállalkozók vagy szolgáltató cégek teljesítik megrendelés alapján, költségtérítés ellenében.
A gazdálkodó szervezetek – egyéni vagy társas vállalkozás – tulajdonformától, mérettől és tevékenységi körtől függetlenül kötelesek a székhelyként, telephelyként, vagy fióktelephelyként bejegyzett ingatlan égéstermék-elvezetőjét ellenőriztetni, szükség szerint tisztíttatni.
 
Jelenleg minden megyében van legalább egy kéményseprőipari szolgáltató, így ezt a munkát tőlük kell megrendelni, az ingatlanban működő tüzelő- és fűtőberendezés típusától függő gyakorisággal: gázüzemű és zárt égésterű eszközök esetén kétévente, minden egyéb fűtőberendezés esetében évente. Ahol egy megyében több szolgáltató tevékenykedik, ott az eddigi kéményseprőkörzet szerinti felosztásban látják el az egyes településeket. Az erről szóló országos nyilvántartás a BM OKF honlapján elérhető: http://www.katasztrofavedelem.hu/index2.php?pageid=tuzmegelozes_kemenysepro_lista
 
Amennyiben egy gazdálkodó szervezet a katasztrófavédelemhez küldi el megrendelését, akkor a kéményseprőipari szerv ügyfélszolgálata – a megkeresés formájának megfelelően szóban vagy írásban –  tájékoztatja, hogy mely szolgáltatók végzik a kéményseprést az adott megyében, velük hol és miként vehetik fel a kapcsolatot.
 
Speciális helyzetben azok a gazdálkodó szervezetek vannak, amelyek nem egy önálló ingatlanban működnek, hanem olyan társasházban vagy lakásszövetkezeti lakóépületben, ahol a kémény osztatlan közös tulajdonban van. Ezekben az úgynevezett albetétekben az ellenőrzést a tervezett sormunka keretén belül – külön megrendelés nélkül – a katasztrófavédelem végzi, de a tevékenységért költségtérítést kell fizetni, amelynek mértéke az elvégzett kéményseprőipari tevékenység költségének az érintett ingatlanra jutó arányos része.
 
A sormunkán felüli – egy-egy kémény használatbavételével, műszaki felülvizsgálatával kapcsolatos – kéményseprői tevékenységet abban az esetben, ha a gazdálkodó szervezet önálló ingatlanban működik, a nyilvántartásba vett kéményseprőipari szolgáltató, ha az ingatlan társasház, vagy lakószövetkezet része, akkor közfeladatként a katasztrófavédelem kéményseprőipari szerve végzi, költségtérítés ellenében.
 
A katasztrófavédelem ellátási területén működő nyilvántartásba vett kéményseprőipari szolgáltatók megyei bontásban a mellékelt táblázatban tekinthetőek meg:
 
 
Fotó: Illusztráció - Rácz Máté - Hajdú-Bihar MKI

Kapcsolódó képek:
Hogyan juthatnak a gazdálkodó szervezetek a kéményseprőipari szolgáltatáshoz   
Letölthető dokumentum(ok):