Kéményseprő hírek


 
Hova megy megrendelésre a kéményseprő?
2016. december 15. 11:56
Hova megy megrendelésre a kéményseprő? A katasztrófavédelem kéményseprőipari szerve novemberben levélben tájékoztatta a gazdálkodó szervezet székhelyeként, telephelyeként, fióktelepeként bejegyzett ingatlanok használóit arról, hogy esetükben a kéményseprőipari tevékenységet megrendelés után a területi kéményseprőipari szolgáltató végzi. A katasztrófavédelem csak akkor lép be szolgáltatóként, ha az adott területen nem működik ilyen szolgáltató. Ezen ingatlanokba nem előzetes értesítés után érkezik a kéményseprő ellenőrizni, hanem megrendelés után, a munkáért pedig költségtérítést kell fizetni.
Július elsejével jelentős változások történtek a kéményseprőipari közszolgáltatásban: egyrészt a lakosság körében ingyenessé vált, másrészt pedig a szolgáltatók körébe belépett a hivatásos katasztrófavédelem. A katasztrófavédelem kéményseprőipari szerve azokon a településeken vette át a lakossági szolgáltatást, ahol az önkormányzat felmondta vagy nem hosszabbította meg a helyi szolgáltatóval meglévő szerződését, vagy már a változás pillanatában is kijelölt szolgáltató végezte el az adott területen a munkát.
 
A magánszemély tulajdonában lévő ingatlanokon kívül azokban a társasházakban és lakásszövetkezeti lakóépületekben jelenik meg a katasztrófavédelem állományában dolgozó kéményseprő, ahol a kémény osztatlan közös tulajdonban van. Ezekben az úgynevezett albetétekben az ellenőrzést a tervezett sormunka keretén belül – külön megrendelés nélkül – a katasztrófavédelem kéményseprője végzi, de a tevékenységért költségtérítést kell fizetni, amelynek mértéke az elvégzett kéményseprőipari tevékenység költségének az érintett ingatlanra jutó arányos része.
 
Minden egyéb esetben a gazdálkodó szervezet dolga – függetlenül attól, hogy egyéni vagy társas vállalkozás-e, milyen a tulajdonformája, illetve a mérete, mi a tevékenységi köre –, hogy gondoskodjon a székhelyként, telephelyként, vagy fióktelephelyként bejegyzett ingatlana égéstermék-elvezetőjének ellenőrzéséről, szükség szerint tisztíttatásáról. Ennek érdekében a kéményseprőipari tevékenységet az adott megyében, illetve ellátási területen nyilvántartásba vett kéményseprőipari szolgáltatótól kell megrendelnie.
 
A katasztrófavédelem ellátási területén működő, nyilvántartásba vett kéményseprőipari szolgáltatók megyei bontásban a mellékelt táblázatban tekinthetőek meg: Szolgáltatók megyei bontásban.
http://www.katasztrofavedelem.hu/index2.php?pageid=tuzmegelozes_kemenysepro_lista