Kéményseprő hírek


 
Újabb tizennyolc kéményseprő vette át szakmunkás-bizonyítványát
2017. február 27. 12:03
Újabb tizennyolc kéményseprő vette át szakmunkás-bizonyítványát A kéményseprőiparban korábban betanított munkásként foglalkoztatott huszonegy jelentkezőből tizennyolc vehette át a kéményseprő szakképzettséget igazoló bizonyítványát február 27-én a BM OKF Gazdasági Ellátó Központ által szervezett oklevélátadó ünnepségen. A rendezvénnyel éppen egy időben kezdődött a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamarával közösen szervezett kéményseprőmester-vizsgára felkészítő második tanfolyam is, amelyre ez alkalommal húsz, a katasztrófavédelemnél július óta dolgozó szakmunkás jelentkezett.
A katasztrófavédelem kéményseprőipari szerve ellátási területe növekedésével azonos ütemben bővíti a szakmai munkavállalók létszámát. A folyamat jelentős állomásaként decemberben száz fővel emelkedett a katasztrófavédelemnél dolgozó kéményseprők száma. A BM OKF Gazdasági Ellátó Központ a közfeladat átvételekor kizárólag azokat a kéményseprőket alkalmazta, akik rendelkeztek a jogszabályok által előírt szakképzettséggel, és megfeleltek a katasztrófavédelem kötelékében dolgozókra vonatkozó egészségügyi feltételeknek is.
 
A Katasztrófavédelmi Oktatási Központ Kéményseprőipari Szakcsoportja és a BM OKF GEK a közfeladat átvétele óta folyamatosan, több szinten szervezi a megfelelő utánpótláshoz szükséges képzéseket, hónapról hónapra növelve a megfelelő tudással rendelkező szakemberek számát. A képzések eredményeként a kéményseprő-szakmunkás végzettséggel és szakmai tapasztalattal rendelkező legjobb munkavállalókból kéményseprőmesterek, a szakmai tapasztalattal bíró, de megfelelő képzettséggel még nem rendelkező betanított munkásokból és a feladatot önkéntesen vállaló tűzoltókból 800 órás OKJ-s kéményseprő-szakképzés keretében kéményseprő-szakmunkások, a szakképzettség nélküli jelentkezőkből pedig betanított kéményseprőmunkások lehetnek.
 
A szakmunkás oklevelüket ma átvevő kollégák tavaly október elején, a nappali tagozatos hallgatók munkarendjében kezdték tanulmányaikat. A képzés végeztével nyolc megye ellátási csoportjánál, többek között Pest megyében, Zalában, Bács-Kiskun és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében állnak munkába.
 
Az ünnepségen Berecz György tűzoltó ezredes, a BM OKF Gazdasági Ellátó Központ igazgatója köszöntötte az újdonsült szakmunkásokat a katasztrófavédelem tizenkétezer fős, azon belül is a kéményseprők csaknem hatszáz fős nagycsaládjában. Kiemelte, hogy a tanulás még nem ért véget, de pályájuk egy nagyon fontos szakasza lezárult. Az ezredes hangsúlyozta, hogy munkájuk során nap mint nap komoly elvárásoknak kell megfelelniük. Végezetül gratulált a végzett hallgatóknak döntésükhöz, amellyel a kéményseprőpályát választották, és a szakmai továbbfejlődés lehetőségével is éltek. A kibocsátón a BM OKF Gazdasági Ellátó Központ vezetői mellett a megyei ellátási csoportvezetők vettek részt.
 
Fotó: Kissné Papp Tímea - BM OKF GEK

Kapcsolódó képek:
Újabb tizennyolc kéményseprő vette át szakmunkás-bizonyítványát Újabb tizennyolc kéményseprő vette át szakmunkás-bizonyítványát Újabb tizennyolc kéményseprő vette át szakmunkás-bizonyítványát
További képek a galériában