Kéményseprő hírek


 
„Kéményseprőmesterré fogadom!”
2017. június 29. 16:49
„Kéményseprőmesterré fogadom!” A céhmesterek hivatalos jelmondatával köszöntötte a kéményseprőmester-képzésben végzetteket oklevelük átadásakor Kocsis Krisztián, a kéményseprőmestervizsga-bizottság elnöke június 29-én, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) dísztermében. A most mesterré fogadott tizenkilenc fővel együtt már száz ilyen minősítésű kéményseprő dolgozik a katasztrófavédelem kéményseprőipari szervezetében. A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Gazdasági Ellátó Központja, a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ és a BKIK vezetőinek részvételével tartott ünnepségen a végzősök fogadalmat is tettek.
 A kamara számára kiemelt terület a történelmi hagyományokkal rendelkező szakmák ápolása – mondta Krisán László, a BKIK elnöke. Szavai szerint a mesterré válás és a mester cím átvétele ünnepélyes esemény, sőt fogalom a kézműves mesterségekkel foglalkozók körében. A jelenlévők e napon életpályájuk jelentős állomásához érkeztek, hiszen immár választott szakmájuk legmagasabb minősítésű szakembereiként teljesíthetik a velük szemben támasztott szakmai és társadalmi elvárásokat.
 
A kéményseprő szakembereknek Fekete Balázs, a BKIK alelnöke, a kézműipari tagozat elnöke és Kocsis Krisztián, a kéményseprőmestervizsga-bizottság elnöke adták át a díszes mesterleveleket. A végzősök ezután fogadalmat tettek. Kocsis Krisztián útravalóként elmondott köszöntőjében azt hangsúlyozta, hogy a mester minősítés a címmel együttjáró megbecsülésen túl feladatokat és többletfelelősséget is ró a jelenlévőkre. Arra ösztönözte az új mestereket, hogy tekintsenek eredményükre küldetésként, amely során mesterségüket, tudásukat és szakmaszeretetüket átadni és ápolni is készek. „A kéményseprő-szerencse kísérjen titeket!” – zárta szavait.
 
Az katasztrófavédelem nevében Diriczi Miklós tűzoltó ezredes, a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ (KOK) oktatási igazgatóhelyettese úgy fogalmazott, a katasztrófavédelem kéményseprői az elmúlt egy év alatt bizonyították, hogy rendelkeznek azzal a szakmai tudással, amellyel képesek magas minőségű munkát és ellenőrző tevékenységet végezni. Ebben jelentős szerepük van a mestereknek, mert a kéményseprő-szakmunkások gyakorlati felkészítése az ő vállukon nyugszik – jelentette ki.
 
A KOK tanintézetében működő, új típusú kihelyezett mestervizsga-felkészítő tanfolyam első csoportja 2016. november 7. és december 16., a második pedig 2017. február 21. és június 29. között teljesítette az iparkamara tematikáját követő képzési programot. A mesterjelöltek hatvan órában pedagógiai és vállalkozási ismereteket, százhúsz órában pedig szakmai tematikus összegző tananyagot hallgattak a KOK Kéményseprőipari Szakcsoportjának tanáraitól és szakoktatóitól. Az elméleti és gyakorlati tanórákon a kéményépítés és a tüzeléstechnika fizikai, illetve kémiai alapjait és összefüggéseit, valamint a kéményseprőipari szolgáltatás, a környezetvédelem és az energiatakarékosság kapcsolatát is tanulmányozták.
 
A kétfordulós záróvizsgát a huszonhét jelöltből huszonegy teljesítette sikeresen. Közülük tizenkilencen a katasztrófavédelem, ketten a Főkétüsz munkatársai. A mesterképzésben azok a kéményseprő-szakmunkások vehetnek részt, akik munkájuk során kiemelkedő teljesítményt nyújtottak, szakvizsgájuk óta legalább öt éve, a tanulmányaik idején is magas színvonalon gyakorolják szakmájukat, és vállalják, hogy folyamatosan továbbképzik magukat.
 
Fotó: Kissné Papp Timea - BM OKF GEK

Kapcsolódó képek:
További képek a galériában