Kéményseprő hírek


 
Újabb kéményseprők szereztek szakmunkás-bizonyítványt
2017. október 02. 12:32
Újabb kéményseprők  szereztek szakmunkás-bizonyítványt Szeptember 28-án újabb harminchárom kéményseprő vehette át a végzésről szóló dokumentumot a Katasztrófavédelmi Oktatási Központban, helyüket az iskolapadban október másodikán egy új, harmincöt fős osztály foglalta el, a május óta tanuló szakmunkásjelöltek pedig október 16-19 között végeznek.
A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Gazdasági Ellátó Központjának kéményseprőipari szervezete és a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ a múlt évben kialakította a kéményseprő-szakképzés intézményi kereteit a folyamatos munkaerő-utánpótlás érdekében.
 
A szervezet olyan jelentkezőket keresett, akik rövid alapképzés után betanított kéményseprőmunkásokként a mesterek és szakmunkások mellett dolgozni kezdtek és munkatapasztalatot szereztek. Közülük mindazok, akik vállalták a tanulást, tavasz óta két osztályban a KOK péceli bázisán az OKJ-s kéményseprőképzéssel megegyező, nappali tanrend szerint tanulták új szakmájukat. Az idei év első harminchárom fős osztálya szeptember utolsó hetében adott számot tudásáról. Az írásbeli, szóbeli és gyakorlati fordulókból álló vizsgasorozatot mindenki sikeresen teljesítette. A friss szakmunkások közül hatan Baranya, tizenketten Pest, öten Nógrád, hárman Zala, ketten-ketten Bács-Kiskun és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, egy-egy újonc pedig Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom és Somogy megyében kezdte meg a munkát a mai napon.
 
Az új szakmunkásoknak elsőként Tóth László tűzoltó alezredes, igazgatóhelyettes, a kéményseprőipari szervezet vezetője gratulált. Mint mondta, jól döntöttek, amikor a továbbtanulást és ezt a változatos, megújuló szakmát választották. Hozzátette, büszke arra, hogy a katasztrófavédelem kötelékében a tűzmegelőzés terén végzett tevékenységükkel nap mint nap hozzájárulnak az élet- és vagyonbiztonság megóvásához.
 
Farkas József vizsgaelnök a végzősök mellett a tanároknak mondott köszönetet a felkészítő munkáért. Hozzátette, sokéves vizsgaelnöki tapasztalattal a háta mögött ki meri jelenteni, hogy a végzett osztály tagjai egytől egyig jól felkészültek, ezt érdemjegyeik is bizonyítják, és méltán lehetnek büszkék remek teljesítményükre.
 
A KOK kéményseprőipari szakcsoport tanárai nevében Boros András szakcsoportvezető szólt a végzősökhöz. Úgy fogalmazott, újra jövőt adnak ennek a fontos szakmának. Annál is inkább, hiszen a sikeresen végzettek padja mindössze egyetlen napig maradt üres, hiszen október másodikán már egy újabb osztály tanulói foglalták el azokat.
 
A programban százhúsz betanított munkás vesz részt, akik közül eddig ötvenen végeztek, harmincnégyen október közepén vizsgáznak. Az október első munkanapján indult képzés harmincöt tanulója Pest, Tolna, Békés, Nógrád, Borsod-Abaúj-Zemplén, Zala és Somogy megyéből érkezett. A hallgatók várhatóan tavasszal vehetik át bizonyítványukat.
 
 
Fotó: Völgyesi Tünde - BM KOK

Kapcsolódó képek:
Újabb kéményseprők  szereztek szakmunkás-bizonyítványt Újabb kéményseprők  szereztek szakmunkás-bizonyítványt Újabb kéményseprők  szereztek szakmunkás-bizonyítványt
További képek a galériában