Kéményseprő hírek


 
Tíz megyében már befejeződött a sormunka
2017. december 05. 15:32
Tíz megyében már befejeződött a sormunka A katasztrófavédelem kéményseprői a szervezet ellátási területén lévő települések többségében már december elejére befejezték a sormunka szerinti ellenőrzéseket. Tíz megyében tehát már csak jövőre találkozhatnak az állampolgárok ütemterv szerint dolgozó szakemberrel. Van azonban körülbelül négyszáz olyan település az országban, ahol a kéményellenőrzések még folyamatban vannak, vagy a napokban kezdődnek meg. Ennek az oka nagyon egyszerű: a szervezet munkavállalói sokkal több kéményt ellenőriztek, mint amennyinek a létéről tudni lehetett.
A katasztrófavédelem kéményseprőipari szervezete a korábbi szolgáltatóktól kapott adatok szerint az idei évben valamivel több mint 1 millió 800 ezer kémény ellenőrzésével számolt. Ezzel szemben már a kétmilliót is meghaladta azoknak a kéményeknek a száma, amelyeket a kéményseprők eddig megvizsgáltak és kitisztítottak. Egyértelmű tehát, hogy százezres nagyságrendben vannak olyan füstelvezetők, amelyek eddig semmilyen nyilvántartásban nem szerepeltek, azokat feltehetően még soha senki nem vizsgálta meg. Természetesen a katasztrófavédelem kéményseprői nem mennek el az így fellelt kémények mellett, hanem azokat ellenőrzik és adatbázisban rögzítik.
 
A legtöbb ilyen helyzettel Pest megyében szembesültek a kéményseprők, de Borsod-Abaúj-Zemplén és Baranya megyében is sok ellenőrizetlen kémény van. A soron kívül elvégzett munkálatok miatt jellemzően éppen ezekben a megyékben van késedelem a sormunka-ütemtervben.
 
A katasztrófavédelem eltökélt szándéka, hogy valamennyi kéménnyel rendelkező ingatlanba eljut, hiszen számára valamennyi állampolgár biztonsága fontos.
 
Fotó: Illusztráció - Jóri András - BM OKF