Kéményseprő hírek


 
Újabb kéményseprőmesterek képzése kezdődött
2018. január 16. 15:03
Újabb kéményseprőmesterek képzése kezdődött A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ közös szervezésében kéményseprőmesterek képzése kezdődött január 15-én. Ez a harmadik olyan kéményseprői mesterkurzus, amelyre a megyei ellátási csoportvezetők ajánlása alapján kerülhetnek be a katasztrófavédelem kéményseprőipari szervezete legkiemelkedőbb kéményseprő-szakmunkásai.
A március közepéig tartó, háromszor kéthetes ütemezésű felkészülésen a katasztrófavédelem tizenöt munkavállalója vesz részt. A mesterjelöltek tanulmányi szerződéssel támogatottan, nappali munkarendben tanulnak. A mesterkurzus helyszíne ez alkalommal is Pécel. A felkészülés időszakában a szakmai ismeretek rendszerezett átismétlése mellett a legnehezebb és legfelelősségteljesebb szakmai kérdések elméletével és gyakorlati megoldásaival foglalkoznak a hallgatók. Többek között ilyen az égéstermék-elvezetők, valamint azok egyes tartozékai műszaki állapotának műszeres vizsgálata és szakvélemény-adás, a kéményalkalmassági vizsgálat, a sérült kéménytestek okozta üzemzavarok elhárítása, az égéstermék-elvezetők karbantartása, a légtérméretezés speciális kérdései, és a készülék hatásfokának az égéstermék összetételéből történő megállapítása.
 
A mester minősítés a legmagasabb, amit a kézműves szakmákban el lehet érni. Megszerzése egyfelől biztosítja a szakmai fejlődést és az egzisztenciális előrejutás lehetőségét, másfelől tanúsítja a gazdasági, vezetési, munkaügyi és jogi alapok készségszintű ismeretét. A mestervizsgáztatás a kamarák feladata, a kéményseprő szakma esetében ez a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében valósul meg. A háromfordulós – írásbeli, gyakorlati és szóbeli részekből álló – mestervizsga várható időpontja március 12-14. A vizsgák a Budapesti Műszaki Egyetem gyakorlati telepén és a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara székházában zajlanak majd.
 
Fotó: Jóri András, Dojcsák Dávid c. tű. százados, Török Sándor tű. alezredes

Kapcsolódó képek:
Újabb kéményseprőmesterek képzése kezdődött Újabb kéményseprőmesterek képzése kezdődött Újabb kéményseprőmesterek képzése kezdődött