Kéményseprő hírek


 
Kelebia kéményeinek ellenőrzése márciustól a katasztrófavédelem kéményseprőinek feladata
2018. március 01. 08:16
Kelebia kéményeinek ellenőrzése márciustól a katasztrófavédelem kéményseprőinek feladata Márciustól Bács-Kiskun megye újabb települése, a Kiskunhalasi járás délkeleti sarkában fekvő határ menti község, Kelebia is a katasztrófavédelem kéményseprőinek ellátási területéhez tartozik. A változást ez alkalommal is a szolgáltatói szerződés lejárta indokolta.
2016. július 1. óta a katasztrófavédelem kéményseprőipari szerve fokozatosan veszi át az ingyenes lakossági szolgáltatást az ország minden olyan a településén, ahol a helyi önkormányzat kéményseprő-közszolgáltatási szerződése lejár. Ez a folyamat a 2018-as év minden hónapjában változást hoz. A mostani hétszáz kéménytulajdonost érintő bővüléssel immár tizenhét megye 2 ezer 585 települése tartozik a katasztrófavédelem szakembereinek ellátási körébe.
Kelebia, Bács-Kiskun megye századik olyan települése, amelynek lakosai területileg a megyei ellátási csoporthoz tartoznak. A lakosok kéményeikkel kapcsolatos ügyeinek személyes intézését Kiskunfélegyházán, a Kossuth Lajos utca 15. szám alatt működő ügyfélszolgálati iroda munkatársai segítik.
A kéményseprés ellátási szabályainak legutóbbi – 2018 januárjától életbe lépett – módosítása óta az egylakásos háztulajdonosoké a döntés, hogy igénylik-e égéstermék-elvezetőjük ingyenes ellenőrzését vagy sem. A zárt- és gázfűtési rendszereknél kétévente, a szilárdtüzeléses kazánok, kandallók, kályhák esetén továbbra is minden évben javasolt az ellenőrzés. A katasztrófavédelem kéményseprői tájékoztatnak, tanácsot adnak, igény esetén házhoz menve ellenőrzik a fűtési rendszert és kitisztítják a kéményeket. Ott ahol problémát észlelnek, rögzítik a helyzetet, megoldási javaslatot tesznek.
A társasházakban lakókra szigorúbb előírások vonatkoznak, részükre a rendszeres ellenőrzés, a sormunka továbbra is kötelező. A gazdálkodó szervezetek (beleértve az egyéni vállalkozókat is) székhelyenként, telephely, vagy fióktelepenként bejegyzett ingatlanjai esetében ugyanez az ellenőrzés ugyanakkor díjfizetéssel jár együtt.
Az aktuális szabályokról és teendőkről érdemes folyamatosan tájékozódni, a katasztrófavédelem www.kemenysepres.hu oldalán.
 
Fotó: Illusztráció - Jóri András - BM OKF

Kapcsolódó képek:
Kelebia kéményeinek ellenőrzése márciustól a katasztrófavédelem kéményseprőinek feladata