Kéményseprő hírek


 
Újabb hét kéményseprőmester a katasztrófavédelem állományában
2018. március 19. 10:15
Újabb hét kéményseprőmester a katasztrófavédelem állományában A katasztrófavédelem újabb hét kéményseprőmesterét köszöntötte oklevelük átadásakor Kocsis Krisztián, a kéményseprőmestervizsga-bizottság elnöke a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamaránál megtartott rendezvényen. A katasztrófavédelem kéményseprőipari szervezetének állományában dolgozók között immár minden ötödik szakember mester minősítésű.
Ez volt a harmadik olyan kéményseprőmester-kurzus, amelyre a megyei ellátási csoportvezetők ajánlása alapján kerültek be a szervezet legkiemelkedőbb, több mint ötéves szakmai tapasztalattal rendelkező kéményseprő-szakmunkásai. A Katasztrófavédelmi Oktatási Központ tanintézetében működő, új típusú, kihelyezett mestervizsga-felkészítő tanfolyam hallgatói a január tizenötödike óta tartó háromszor kéthetes ütemezésű felkészülés során a legnehezebb és legfelelősségteljesebb szakmai kérdések elméletével és gyakorlati megoldásaival foglalkoztak. Ez azért kulcsfontosságú, mert csak mesteroklevéllel rendelkező kéményseprő végezheti az égéstermék-elvezetők műszaki állapotának műszeres vizsgálatát, a kéményseprő-nyilatkozat kiadásához szükséges kéményalkalmassági vizsgálatot, és adhat szakvéleményt a sérült kéménytestek okozta üzemzavarok elhárításáról, valamint a légtérméretezés speciális kérdéseiről.
 
A mestervizsgáztatás a kéményseprőszakma esetében a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében valósul meg, ahol kiemelt hangsúlyt fektetnek a történelmi hagyományokkal rendelkező szakmák ápolására. Az írásbeli, gyakorlati és szóbeli részekből álló záróvizsga mindhárom részét hét jelölt teljesítette sikeresen.
 
A kéményseprő szakemberek köszöntésekor mondott rövid beszédében Fekete Balázs, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke, a kézműipari tagozat elnöke azt hangsúlyozta, a mester cím átvétele ünnepélyes esemény, sőt fogalom a kézműves mesterségekkel foglalkozók körében, ami a vele járó elismerésen túl többletfelelősséget is ró a jelenlévőkre. Tudásukat a gyakorlat révén fejleszteniük, szakmaszeretetüket ápolniuk és továbbadniuk ezentúl kötelesség. A vizsgaeredmények ismertetése után Kocsis Krisztián, a kéményseprőmestervizsga-bizottság elnöke adta át a sikeres vizsgarészek teljesítését igazoló okleveleket, és a mesterleveleket a már-már ikonikussá vált „Mesterré fogadom!” mondat kíséretében.
 
A katasztrófavédelem nevében dr. Papp Antal tűzoltó ezredes, a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ igazgatója megköszönte a kamara folyamatos támogatását, és a közös munka során tanúsított együttműködést. Külön kiemelte, hogy a jelenlévőkkel együtt a kamara, a KOK és a katasztrófavédelem kéményseprőipari szervezete immár negyven kiemelkedő tudású szakembert segített hozzá a mesterlevélhez. Úgy fogalmazott, a jelenlévők választott szakmájuk legmagasabb minősítésű szakembereként teljesíthetik a velük szemben támasztott szakmai és társadalmi elvárásokat.
 
 
 
Fotó: Kissné Papp Tímea - BM GEK

Kapcsolódó képek:
Újabb hét kéményseprőmester a katasztrófavédelem állományában Újabb hét kéményseprőmester a katasztrófavédelem állományában Újabb hét kéményseprőmester a katasztrófavédelem állományában
További képek a galériában