Kéményseprő hírek


 
Újabb huszonhat kéményseprő vette át a bizonyítványát
2018. szeptember 14. 13:24
Újabb huszonhat kéményseprő vette át a bizonyítványát Sikeresen befejezte tanulmányait és vizsgáit az ötödik kéményseprő-szakmunkás osztály. A hallgatók még március elején kezdték meg a nyolcszáz órás felnőttképzést a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ péceli intézetében, és bizonyítványukat szeptember 13-án vették át.
A most végzett szakemberek munkájukkal a Pest, Békés, Baranya és Győr-Moson-Sopron megyei Ellátási Csoportokat erősítik. Ez alkalommal rendhagyó módon a központi és megyei ügyfélszolgálat nyolc munkavállalója is részt vett a képzésen, így a jövőben még felkészültebben segíthetik a hozzájuk forduló állampolgárokat.
 
A bizonyítványosztón Leikauf Tibor, a vizsgabizottság elnöke szólt a végzősökhöz. Elmondta, hogy az osztály tagjai egytől egyig jól felkészültek, és méltán lehetnek büszkék teljesítményükre. A kéményseprőipari szervezet szakvizsgával rendelkező munkatársaként immár jogosultak lettek arra, hogy önállóan végezzék az égéstermék-elvezetők teljes körű ellenőrzését, ezzel hozzájáruljanak az emberek életének biztonságosabbá tételéhez. A vizsgát felügyelő kéményseprőmesterek, Völgyesi Tünde szakcsoportvezető, Kocsis Krisztián és Farkas József vizsgabiztos gratulációi mellett végül huszonhat hallgató vette át a tudását és felkészültségét igazoló szakmunkás-bizonyítványt.
 
A szervezet nevében Tóth László tűzoltó ezredes, a BM OKF Gazdasági Ellátó Központ kéményseprőipari igazgatóhelyettese köszöntötte a végzősöket. Elmondta, a tanulás még nem ért véget, de pályájuk egy nagyon fontos szakasza lezárult. Úgy fogalmazott, a most végzett kollégák munkájára szükség van, amelynek nemcsak a szakszerűség fontos eleme, hanem az állampolgárok bizalmának elnyerése is, hiszen egy jó kéményseprő nem csupán ellenőriz, hanem tanácsokat is ad.
 
A kéményseprőipari szabályozás 2016-ban tette a katasztrófavédelem feladatává a lakossági kéményseprést. Azóta a katasztrófavédelem kéményseprőipari szerve – a BM OKF Gazdasági Ellátó Központ – szakemberállományának képzése a Katasztrófavédelmi Oktatási Központban történik. Ekkor alakult a kéményseprőipari szakcsoport, amelynek tanárai a kéményseprőszakmunkás-képzés mellett a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamarával együttműködve mesterképzéseket is tartanak.
 
Az elmúlt évek alatt több száz szakképzett kéményseprő – mester és szakmunkás, közöttük tűzoltók – végezte el a kéményseprőipari szakcsoport elméleti és gyakorlati részekből álló felnőttképzését. A felkészítés folyamatos, a következő szakmunkás-osztály szeptember végén foglalja el a most végzettek helyét, a mesterjelöltek vizsgafelkészítője pedig október második hetében indul.
 
Fotó: Salek Kata - KOK

Kapcsolódó képek:
Újabb huszonhat kéményseprő vette át a bizonyítványát Újabb huszonhat kéményseprő vette át a bizonyítványát Újabb huszonhat kéményseprő vette át a bizonyítványát
További képek a galériában